Το γεγονός ότι Τζο Μπάιντεν και Μπόρις Τζόνσον έχουν μια εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία το γνωρίζαμε εξαρχής. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, σε αυτή την περίοδο της νέας Αμερικανικής προεδρίας.

Πρώτα από όλα, οι χαοτικές διαφορές των δύο ηγετών φάνηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Κορνουάλη τον προηγούμενο μήνα, για τη Σύνοδο των G7. Ο κ. Μπάιντεν, μπορεί να διαβεβαίωσε πως οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν δυνατοί, ωστόσο «αγκάθια» όπως το Brexit και η στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως δυναμίτισαν το κλίμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ, μετά την ταραχώδη τετραετία Τραμπ και φυσικά είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική που ταλανίζει την σταθερότητα της Ένωσης.

Όμως αν κάτι το οποίο ήταν κυριολεκτικά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις διπλωματικές Αμερικανοβρετανικές σχέσεις, ήταν όλα όσα έγιναν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα βλέμματα σε Κύπρο & Τουρκία

Ο πλανητάρχης έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού ότι το κεφάλαιο Κύπρος δεν έχει κλείσει για εκείνον. Το είδαμε εξάλλου από την περίοδο που ήταν ακόμη υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν η Τουρκία προκαλούσε στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τόσο ο ίδιος όσο και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες, παίρνοντας ανοικτά θέση επί του ζητήματος.

Τώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχοντας υποστηρίξει για πρώτη φορά στα 47 χρόνια σε ΣΑ του ΟΗΕ την Κύπρο, μετά τις αδιανόητες εξαγγελίες του Ερντογάν για το άνοιγμα ενός μέρους των Βαρωσίων, διορίζει ανθρώπους σε σημαντικά πόστα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και να επαναφέρουν με ώριμο τρόπο την Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον Μάικλ Κάρπεντερ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν και καλός γνώστης, τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.

Σχέσεις συμφερόντων

Από την άλλη πλευρά, ο Μπόρις Τζόνσον, συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων του σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και δη με το Κυπριακό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολύ ψηλά στην λίστα του την Τουρκία. Η Άγκυρα αποτελεί τον νο1 σύμμαχο του Λονδίνου στην μετά-Brexit εποχή. Οι διμερείς σχέσεις τους έχουν βάθος κοντά δύο αιώνες και δύσκολα θα αλλάξουν τώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 8% των εξαγωγών της Τουρκίας φτάνουν στο Νησί ενώ όσον αφορά τον τουρισμό, σχεδόν 2.5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες κάνουν τις διακοπές τους στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον, τουλάχιστον 100 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες, ταξιδεύουν κάθε χρόνο προς το Ηνωμένο Βασίλειο για δουλειές και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο αριθμός είναι τεράστιος και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι είναι…πολλά τα λεφτά.

Στο στρατιωτικό κομμάτι, μόνο το 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο δρομολόγησε μια συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση και ανάπτυξη της τουρκικής αεροπορίας. Συμφωνία φυσικά που ισχύει μέχρι σήμερα.

Στο Κυπριακό, σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση. Το είδαμε εξάλλου όταν έφερε το πρώτο κείμενο στο πρόσφατο ΣΑ του ΟΗΕ. Μπορεί να άλλαξε άρον άρον μετά τις παρεμβάσεις της Αμερικής, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας, ωστόσο και μόνο η προσπάθεια να βγει «καθαρός» ο Ερντογάν και ο Τατάρ, δείχνουν ποιες είναι οι προθέσεις τους.

Όπως είναι λογικό η εν λόγω στάση εκνεύρισε τους Αμερικανούς, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα της προεδρίας Μπάιντεν «σφυροκοπούν» την Άγκυρα με κυρώσεις και αυστηρές ανακοινώσεις. Και θα το κάνουν μέχρι να συνετιστεί.

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται μια «γερασμένη» δύναμη, αλλά είναι εκατό τοις εκατό δεδομένο ότι θα επανέλθει. Οι Βρετανοί δεν χωνεύουν τις διπλωματικές ήττες και βρίσκουν πάντα τρόπους να επανέρχονται. Η Ουάσινγκτον μπορεί να γλίτωσε την ύστατη στιγμή την Κύπρο από τα χειρότερα, όμως πέρα από τον ταραξία της Μεσογείου που λέγεται Ερντογάν, θα πρέπει να έχει πια στα υπόψιν της και το Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις