Με μεγάλη θλίψη και βαθύτατη έκπληξη παρακολουθήσαμε τον πλήρη εξοβελισμό των μαθημάτων Πολιτειακής / Πολιτικής Παιδείας κορμού και Κοινωνικών Επιστημών από την Β’ και Γ’ Λυκείου, τη μείωσή τους στην Α’ και την μη αντικατάστασή τους από άλλα αντίστοιχα. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση και παρά την αντίθετη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των οργανώσεων γονέων.

Γιατί, όμως, εκφράζει η Κυβέρνηση αυτήν την ιδεοληψία απέναντι στις κοινωνικές επιστήμες; Γιατί τις φοβάται τόσο, που θέλει να τις εξαφανίσει από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου; Μήπως γιατί φοβάται, όπως είπε προβεβλήμενο στέλεχος της κυβέρνησης, ότι : «Η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά»;

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των κοινωνικών επιστημών,  όχι μόνο προετοιμάζουν του εφήβους μας για τις αντίστοιχες σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά, κυρίως, τους προετοιμάζουν να γίνουν ελεύθεροι, άξιοι και υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και όπως, φυσικά, γίνεται και στο εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας είναι Οικονομολόγος και Μέλος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις