Η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας εφαρμόζει πολιτική της υγείας χωρίς καθηγητές πολιτικής της υγείας αλλά με δυνητικούς πολιτευτές λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους,  και αναποτελεσματικές επιτροπές. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν και ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά αλλά εκτελεστικά δεν έχουν και την ευθύνη.

Όπως και να χει ή πανδημία ξέφυγε όχι μόνο λόγω των διαχρονικών παθογενειών του Εθνικού συστήματος υγείας και των μέτρων ημίμετρων που η κυβέρνηση έκανε πως έπαιρνε και οι υπόλοιποι κάνουμε πως τηρούμε αλλά κυρίως λόγω της κακής επικοινωνιακής στρατηγικής.

Υπάλληλοι γραφείου τελετών στην Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2020 πριν από κηδεία νεκρού από Covid 19

Σε μία εποχή σκληρής πραγματικότητας (reality) το κράτος, εστίασε στο εμβόλιο και προσπάθησε να πείσει τους δύσπιστους με λίστες, μπανεράκια, χαριτωμένα σποτάκια και άλλα γλυκανάλατα που περισσότερο φούντωναν τις αντιδράσεις του σκληρού πυρήνα των αρνητών και αντιεμβολιαστών, οι οποίοι μάλιστα, στην πορεία βρήκαν τόσο μιντιακή όσο και πολιτική έκφραση.

Χυδαίοι καιροσκόποι, επίορκοι επιστήμονες, με το βλέμμα πολλές φορές στραμμένο στην πολιτική καριέρα αλλά και ιδεοληπτικοί θρησκευτικοί ταγοί διαφόρων δογμάτων καθοδήγησαν και καθοδηγούν τους αρνητές ανεμβολίαστους μέχρι και λίγο πριν τη διασωλήνωση. Γιατί εκεί αρχίζουν την διπλωματία με τα “θύματά” τους, όταν εκείνα με το οξυγόνο στα τάρταρα, τους ρωτούν με γραπτά μηνύματα τι να κάνουν καθώς είναι στην ΜΑΦ ενός δημόσιου νοσοκομείου, έτοιμοι να πάρουν το δρόμο που έχει δύσκολη επιστροφή. Αυτόν της διασωλήνωσης.

Κάθε μέρα 40, 50, 60 από αυτούς τους πεπλανημένους και (όχι ψεκασμένους) ανθρώπους πεθαίνουν.

Και τότε, το Υπουργείο Υγείας και τα μέσα ενημέρωσης κονιορτοποιούν την ανθρώπινη και οικογενειακή τους τραγωδία μέσα σε έναν αριθμό. ” 59 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό σήμερα Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021″ και πάμε παρακάτω για τους επόμενους.

Πλην ελάχιστων περιπτώσεων δεν μάθαμε πότε περισσότερες πληροφορίες για αυτούς τους ανθρώπους. Σε άλλες περιπτώσεις τραγωδιών στην Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε δημόσια τα ονοματεπώνυμα, τις φωτογραφίες τις ανθρώπινες στιγμές και κυρίως τους συγγενείς των νεκρών να θρηνούν μπροστά στις κάμερες, να δίνουν συνεντεύξεις και να εξηγούν την καταστροφή και τη συνέπεια της, για τους ανθρώπους τους και τους ίδιους.

Στην περίπτωση της πανδημίας στην Ελλάδα είτε από αμέλεια είτε από σκοπιμότητα ώστε να μη χαλάσει το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης, για τους νεκρούς “έκλαψαν” μόνο οι στενοί τους συγγενείς. Αυτοί σοκαρισμένοι και βυθισμένοι στο προσωπικό τους πένθος δεν είδαν ποτέ μπροστά τους μία κάμερα, ας πούμε της δημόσιας τηλέορασης και ένα δημοσιογράφο να τους ρωτά:

Ποιος είχε πείσει τον μακαρίτη να μην εμβολιαστεί;  Τι νόμιζε πριν νοσήσει για τον κορονοϊό; Περιγράψτε μας τι ζήσατε. Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω θα είχατε κάνει το εμβόλιο; Τι μήνυμα έχετε να δώσετε σε αυτούς που εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται; κλπ

Οι απαντήσεις θα εξέπληξαν και θα εξέθεταν πολύ κόσμο. Θα αποκάλυπταν επιλεκτικές συγγένειες και διαχρονικές ευθύνες εκείνων που τάιζαν ένα μεγάλο ακροατήριο επί χρόνια ολόκληρα με ένα σωρό συνωμοσιολογίες για τσιπάκια, μπόλια, γέροντες με προφητείες για καβαλάρηδες και αθανασία.

Και μάλιστα, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν και σε θέσεις ευθύνης να προσπαθούν να πείσουν για τη μετάνοια τους και κυρίως να πείσουν τους άλλους να ακολουθήσουν τον ορθό δρόμο της επιβίωσης! Γίνεται; Ε όχι βέβαια…

Τώρα όμως είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Μόνο το σκληρό πρόσωπο του θανάτου και η εξιστόρηση του  μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολία στο σκληρό πυρήνα των αντιμβολιαστών και ιδιαίτερα σε αυτό το 56% (εξ αυτών) που δηλώνει πως με τίποτα δεν θα πειστεί να το κάνει.

Μία φωτογραφία κοιμητηρίου με φρέσκοσκαμμένους στη σειρά τάφους στη Θεσσαλονίκη πέρσι το χειμώνα, δημοσιεύτηκε στη χώρα μας και αυτή μέσω ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Τίποτα άλλο. Μόνο φωτογραφίες άδειων καλοστρωμένων κρεβατιών εντατικών, ή ντυμένων σαν αστροναύτες υγειονομικών συνοδεύουν τις αναρτήσεις του αριθμού των νεκρών. Ποιος καχύποπτος και δηλητηριασμένος από την συνωμοσιολογία ΧΡΟΝΩΝ να πειστεί ότι εκεί χαροπάλεψε και τελικά έφυγε ένας άνθρωπος;

Πιστέψτε με, δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά ουσίας. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι “κλώθουμε” γύρω από την αντιπαράθεση και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν ενδιαφέρονται πραγματικά να πείσουν αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο

Τα “Σε παρακαλώ κάνε για το καλό σου το εμβόλιο” ή “μη σώσεις και το κάνεις” δεν λειτουργούν.

Αποτέλεσμα θα έχει το “Δες και άκου παραστατικά πως και γιατί πέθανε αυτός που δεν είχε εμβολιαστεί” και καθώς οι αποδημήσαντες δεν μπορούν πια να καταθέσουν τη μαρτυρία τους να δοθεί ο λόγος στους συγγενείς των ανεμβολίαστων νεκρών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις