Ο εορτάζων ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μεγάλος νικητής της 5ης Δεκεμβρίου Νίκος Ανδρουλάκης,διέψευσε τα προγνωστικά (Παπανδρέου) και τις δημοσκοπήσεις (Λοβέρδος) δείχνοντας ότι έχει τη δύναμη και την εντολή από τη βάση του ΠΑΣΟΚ για να ηγηθεί.

Έχουμε ξαναγράψει ότι τα κόμματα είναι σκληροί μηχανισμοί και στο τέλος πάντα επικρατεί το ένστικτο επιβίωσης.

Και μπορεί οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου να ήταν πιο θορυβώδεις και εκδηλωτικοί ή αυτοί του Ανδρέα Λοβέρδου πιο επιδραστικοί στο μιντιακό σύστημα, όμως ο άφθαρτος και νέος ηλικιακά Ανδρουλάκης, που δεν χρωστά ή χρεώνεται για κάτι από αυτά που έφεραν το ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 8% επικράτησε.

Γράφαμε το Σάββατο μάλιστα για το σενάριο ο αρχηγός να προκύψει χωρίς καν να υπάρξει δεύτερος γύρος. Όσοι/ες παρακολούθησαν τις διαρροές των επιτελείων και τα πάνελ  μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής κατάλαβαν πως το ρεπορτάζ μας είχε βάση και μολονότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε κάλεσμα για τον δεύτερο γύρο της 12ης Δεκεμβρίου υπήρξαν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να αποφευχθεί μία δεύτερη σύγκρουση η οποία πιθανόν να είναι και επώδυνη.

Προς το παρόν επικράτησαν οι φωνές που επικαλέστηκαν τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2016 μολονότι στον πρώτο γύρο ήταν πολλές μονάδες πίσω από το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στο Κίνημα Αλλαγής όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η εντολή για νέα αρχή από τη βάση όσων παρέμειναν πιστοί στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία ήταν ξεκάθαρη. “Νέος κεντρώος χωρίς λοξοκοιτάγματα δεξιά ή αριστερά και βλέπουμε”.

Υπάρχουν όμως και οι ξεκάθαρα χαμένοι του χθεσινού πρώρου γύρου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που έδωσε μία σκληρή μάχη έστω για λίγο δεν μπόρεσε να περάσει το δεύτερο γύρο. Χθες το βράδυ απέφυγε θα κάνει έστω και νύξη για τη στάση του στο δεύτερο γύρο αλλά βλέποντας τα πρόσωπα των βουλευτών υποστηρικτών του στα τηλεοπτικά πάνελ που στήθηκαν σε ΕΡΤ και MEGA καταλάβαινε κανείς πως το κλίμα είναι βαρύ και υπάρχει προβληματισμός. Δεν αποκλείονται εκπλήξεις!

Ο Γιώργος  Παπανδρέου που χαίρει της εκτίμησης ενός ακροατηρίου μάλλον έχει μεγαλύτερη απεύθυνση εκτός ΠΑΣΟΚ παρά σε αυτό που απέμεινε. Για να το γράψω απλά μιλούσαν (και σε κάποιες περιπτώσεις θορυβωδώς) θετικά για εκείνον εκείνοι που πλέον ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν στην χθεσινή κάλπη.

Τρίτος χαμένος είναι ο Παύλος Γερουλάνος που ενδεχομένως αν γυρνούσε πίσω το χρόνο θα ήταν προτιμότερο να αποσύρει την υποψηφιότητά πριν τις 5 Δεκεμβρίου. Εντελώς αναντίστοιχο το ποσοστό που συγκέντρωσε σε σχέση με τις προοπτικές και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί γύρω από την δυναμική του προσώπου του. Παρόλα αυτά ο αξιοπρεπής αγώνας που έδωσε τόσο αυτός όσο και οι κ.κ Χρηστίδης και Καστανίδης  αποτελούν μία παρακαταθήκη με διαφορετική ανάγνωση για τον καθένα.

Χαμένοι εκτός κόμματος και οι δημοσκόποι που έδιναν τον τρίτο πρώτο και αύριο θα πρέπει να υπερασπιστούν τα ποσοστά που δίνουν για τις εθνικές εκλογές στα κόμματα! Πιο αξιόπιστες αποδείχτηκαν οι στοιχηματικές εταιρίες και αυτο αποτελεί πλήγμα όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την Δημοκρατία.

Κατά τα άλλα. Το ΠΑΣΟΚ κινητοποίησε περίπου 270.000 ψηφοφόρους εν μέσω πανδημίας. Δευτερευόντως συγκέντρωσε 750.000 ευρώ. Μπαίνει σε μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα όπου η μονή σκιά στο καθαρό προφίλ του νικητή του πρώτου γύρου είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να έχει κοινοβουλευτική παρουσία όντας εκλεγμένος ευρωβουλευτής. Πιθανότατα αυτό θα εκμεταλλευτούν κυρίως στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου για τις μέρες που απομένουν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Θα υπάρξουν δηλαδή μάχες στη βουλή και πόλωση με απόντα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως αυτό επικοινωνιακά δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς διεφάνη χθες πως υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ και πώς το εκλογικό σώμα αναζητά και άλλες λύσεις μακριά από την πολλές φορές τοξική αντιπαράθεση των δύο μεγάλων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις