Οι 25 εταιρείες που αξιολογήθηκαν σε αυτήν την μελέτη είναι μεγάλες πολυεθνικές των οποίων το αποτύπωμα εκπομπών αερίων συνολικά ισοδυναμεί με περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

Πηγή infographic: J.P. Morgan Asset Management

Μόνο 5, οι Maersk (δείτε ενδεικτικά πως), Deutsche Telekom [περισσότερο] και οι Apple, Sony και Vodafone [δευτερευόντως] δείχνουν αυτή την στιγμή πιο ικανές και ειλικρινείς βάσει της έρευνας να ξεπεράσουν μεσοπρόθεσμα το 90% στη μείωση των εκπομπών. Από τις υπόλοιπες, οι μισές θα το καταφέρουν έως το 2030 κατά 40% και οι άλλες μισές δεν δύνανται καν να προσδιορίσουν το ποσοστό. Κατά μέσο όρο η ανάλυση της έρευνας δείχνει ότι η μείωση έως το 2030 κατά μέσο όρο θα είναι 23%.

Στην πράξη οι μελετητές διασταύρωσαν την ακεραιότητα των ισχυρισμών των εταιρειών για τις καλές πρακτικές που ακολουθούν ή προτίθενται να ακολουθήσουν προς την πράσινη μετάβαση τους. Έβαλε δηλαδή το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων για το κατά πόσον οι “πράσινοι ισχυρισμοί” των εταιρειών έχουν αντίκρισμα.

Πολλές δεσμεύσεις εταιρειών “υπονομεύονται” από αμφισβητούμενα σχέδια για μείωση των εκπομπών, κρυφές κρίσιμες πληροφορίες και δημιουργική λογιστική. Συνολικά, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι βασικές δεσμεύσεις των Amazon, Enel, GlaxoSmithKline, Google, Hitachi, IKEA, Vale, Volkswagen και Walmart έχουν χαμηλή ακεραιότητα και εκείνες των Accenture, BMW Group, Carrefour, CVS Health, Deutsche Post DHL, E. .ON SE, JBS, Nestlé, Novartis, Saint-Gobain και Unilever έχουν πολύ χαμηλή ακεραιότητα.

Ενδεικτικά η Carrefour στο σχέδιο της, εξαιρεί τοποθεσίες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των καταστημάτων της ενώ τα 2/3 των εταιρειών που προαναφέρονται βασίζονται σε εξορύξεις, εκμετάλλευση δασών, υδάτινων πόρων κλπ.

Εντοπίζονται βέβαια και κάποιες “ειλικρινείς” καλές πρακτικές. Η Google αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία για την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε πραγματικό χρόνο, ενώ η ναυτιλιακή Maersk και η Deutsche Post επενδύουν σημαντικά σε τεχνολογίες απαλλαγής από τις εκπομπές αερίων.

8 ενέργειες προς την μηδενική εκπομπή αερίων σύμφωνα με το εργαστήριο του Berkeley California

Οι μελετητές κάνουν λόγο ακόμα και για παραπλανητικές διαφημίσεις που έχουν αντίκτυπο στους καταναλωτές αλλά απέχουν από την πραγματικότητα, και μόνο εάν δράσουν ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό το “πράσινο ξέπλυμα”.

Συμπερασματικά, η κλιματική κρίση επελαύνει και αυτό που φαινόταν αποδεκτό πριν από μία δεκαετία δεν είναι πλέον αρκετό.

Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής εξαρτάται από την καινοτομία. Οι εταιρείες πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο των ισχυρισμών τους από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να επιβεβαιώνεται αν οι δεσμεύσεις είναι αξιόπιστες.

Οι αόριστοι στόχοι πράσινης μετάβασης χωρίς δραστικές αποφάσεις είναι κενό γράμμα και καθησυχάζοντας με το μάρκετινγκ τους πολίτες μπορεί να αποδειχεί καταστροφικότερο ακόμα και από το να μην κάνουμε τίποτα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις