Σήμερα ξυπνήσαμε με πόλεμο σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Σε απόσταση περίπου 540 χιλιομέτρων από τις Καστανιές του Έβρου ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία.

Το μήνυμα ενός νέου σε ηλικία Έλληνα πολιτικού με ξύπνησε λίγο μετά τις 6 το πρωί ώστε να δω στα ξένα δίκτυα το διάγγελμα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά κήρυττε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και εκείνο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι που άυπνος και ανήσυχος είπε στους συμπολίτες του «Να μην πανικοβάλλονται και ότι θα νικήσουν!»

Ο δε Πούτιν είπε ο Πούτιν κάλεσε τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει τα όπλα, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση γίνεται για να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία, ότι για όποια αιματοχυσία θα ευθύνεται η κυβέρνηση της Ουκρανίας και απείλησε όλες τις τρίτες χώρες να μην παρέμβουν, ειδάλλως «θα υποστούν συνέπειες που δεν θα έχουν ξαναδεί στην ιστορία τους».

«Πόλεμος στην Ευρώπη το 2022. Μάλιστα» ήταν το μήνυμα ενός νέου μετριοπαθή και διαβασμένου Έλληνα πολιτικού που πάντως δεν ανήκει στη γενιά που καθόρισε τα πράγματα στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ευρώπη που έμεινε πίσω σε όλους τους τομείς. Γέρασε μέσα σε ένα γενικευμένο καταναλωτισμό, ξεπουλώντας τα brand της σε διάφορους τομείς την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος γινόταν πιο σκληρός, πιο καινοτόμος, πιο ρεαλιστής, πιο αυτάρκης.

Το άμεσα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι η ενεργειακή ομηρία της. Δεν τρέξαμε να λύσουμε το πρόβλημα όταν και όπως έπρεπε και τώρα κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στο αφήγημα της Πράσινης μετάβασης με ανυπολόγιστες συνέπειες αν ο πόλεμος κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Ρωσία και ΗΠΑ θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα από το αέριο και τους αγωγούς ή τα πλοία τους (αντίστοιχα). Η Ευρώπη θα πληρώσει και θα παγώσει κυριολεκτικά και μεταφορικά από το νέο ψυχρό πόλεμο.

Η παγκόσμια πόλωση επιστρέφει και βρίσκει πιο άχρωμη από πότε την ηγεσία της να παρακολουθεί από το πιο μακρινό σημείο του τραπεζιού μία επαπειλούμενη καταστροφή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις