Η Βρετανία τροποποίησε τις προϋποθέσεις και τα ανώτατα όρια για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αποτέλεσμα η αγορά του Model 3s της Tesla να καθίσταται ακριβότερη για τους πελάτες της .

Οι βρετανικές αρχές μείωσαν σήμερα Πέμπτη το bonus αγοράς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βαν και φορτηγά στις 2.500 λίρες από 3.000 προηγουμένως και περιόρισαν το ύψος της τιμής των αυτοκινήτων στις 35.000 λίρες που θα δικαιούνται επιδότηση. Το προηγούμενο όριο των 50.000 λιρών συμπεριλάμβανε τα περισσότερα μοντέλα του Model 3 στην επιδότηση αλλά πλέον κανένα δεν θα πληροί τις νέες προϋποθέσεις και άρα θα εξαιρείται των επιδοτήσεων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό πίεση για να σταματήσει η οικονομική αιμοραγία που έχει προκαλέσει η κρίση του κορονοϊού και εκτιμά ότι οι αγοραστές των ακριβότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να προχωρήσουν στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και χωρίς την επιδότηση, ενώ παράλληλα επικαλείται και το γεγονός ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τιμή μικρότερη των 35.000 λιρών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από το 2019.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιδρά στην απόφαση, εκτιμώντας ότι η μείωση των επιδοτήσεων είναι λάθος κίνηση καθώς οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εν μέσω κλειστών εκθεσιακών χώρων και οικονομικών ζημιών που προκαλούνται από τον ιό. Στην Ευρώπη καταγράφηκε ο χειρότερος Φεβρουάριος για τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων από το 2013, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ταξινομήσεις βυθίστηκαν κατά 36%.

«Η απόφαση στέλνει το λάθος μήνυμα στους καταναλωτές αλλά και στη βιομηχανία που καλείται να ανταποκριθεί στην κυβερνητική φιλοδοξία να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση προς τις «καθαρές» μετακινήσεις των μηδενικών εκπομπών ρύπων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εμπορικής ένωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις