Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 την έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης. Μελέτες για 17 θέματα”, με εκθέματα από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, που εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, έκλεισε έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας και στο εξής τα έργα του στεγάζονται στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Είναι η πρώτη φορά που το έργο του Γιάννη Τσαρούχη προσεγγίζεται και παρουσιάζεται μέσα από σπουδές και παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, το οποίο σπάνια έχει την ευκαιρία να δει το κοινό και προέρχεται από τις πολύτιμες συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.

Η έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα” καταγράφει τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε ο ζωγράφος προκειμένου να προσεγγίσει σημαντικά θέματα που τον απασχόλησαν από τα νεανικά του χρόνια ως την ωριμότητά του, μέσα από σχέδια, άλλοτε πρωτόλεια και ημιτελή και άλλοτε ώριμες ασκήσεις, αλλά και ολοκληρωμένα ζωγραφικά έργα.

Γύρω από εμβληματικές σειρές, όπως οι Εποχές, οι Ναύτες, ο Άγιος Σεβαστιανός, οι Μήνες, οι Λουόμενοι κ.ά., η παρουσίαση ρίχνει φως στα διάφορα στάδια της πνευματικής και καλλιτεχνικής εργασίας που τον οδηγούσαν στην ολοκλήρωση ενός έργου, καθώς και στην ερευνητική και δημιουργική διαδικασία προς την τελειοποίηση καθενός από τα αριστουργήματά του.

Η έκθεση αποκρυπτογραφεί, έτσι, το πολύπλευρο έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, μέσα από μια ιδιαίτερη σκοπιά, αυτή του εργαστηρίου του.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη Νίκη Γρυπάρη και σχεδίασε η Λίλη Πεζανού.


Ημέρα & Ώρα:

Πέμπτη & Κυριακή: 10.00 – 18.00
Παρασκευή & Σάββατο: 10.00 – 22.00


Τιμές εισιτηρίων:
5€ & 2,5€

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3453 111