“Χους ην και εις χουν απελεύσει” αναφέρεται στη νεκρώσιμη ακολουθία – “Χώμα ήταν και στο χώμα θα καταλήξει” θα μπορούσε να είναι μια πρόχειρη μετάφραση του πατερικού κειμένου αλλά και της όποιας φιλοσοφικής- “πραγματιστικής” θεωρίας.

Η στάχτη είναι το σχήμα εκείνου του πράγματος από το οποίο δεν απομένει κατά κάποιο τρόπο ούτε η ίδια. Δεν απομένει τίποτε” έγραφε η εικαστικός Αθηνά Τσαγκάρη στο συνοδευτικό κείμενο του έργου της με τίτλο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ”, που είχε στηθεί από την ίδια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη βοήθεια εθελοντών από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έμεινε εκεί όλο το διάστημα λειτουργίας της 4ης διοργάνωσης της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Το “Ευχαριστώ” της Αθηνάς Τσαγκάρη που σηματοδότησε σήμερα, το απόγευμα (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στο Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης) την ολοκλήρωση της τετράμηνης διάρκειας της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης υπήρξε στη “γέννηση” και τον “θάνατό” του απόλυτα συμβολικό και επιλέχθηκε για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα αλλά και το “θάνατο”- τέλος της διοργάνωσης.

Στη διεθνή εικαστική διοργάνωση “Παλιές Διασταυρώσεις-Make it New II” του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πήραν μέρος εκατοντάδες καλλιτέχνες από 30 και πλέον χώρες του κόσμου ενώ ο συνοπτικός απολογισμός των επισκεπτών ξεπερνά τα 50.000 άτομα.

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της “Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης”, τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

Η νέα – η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης για τη Θεσσαλονίκη αναμένεται το 2015 για την “επανα-γέννηση” (εκ της τέφρας της;) της Σύγχρονης Τέχνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις