Ο σταρ της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι επωφελήθηκε από μια βράβευσή του για να μπει στη συζήτηση για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, καλώντας τους Σκωτσέζους να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τούτοις, η υποστήριξη προς την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων προς τους Σκωτσέζους ότι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως τουλάχιστον έδειξε η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τα σχόλια αυτά.

“Σκωτία μείνε μαζί μας”, τονίζει ο 67χρονος Μπάουι σε μήνυμα το οποίο ανέγνωσε το μοντέλο Κέιτ Μος παραλαμβάνοντας το βραβείο του Μπάουι κατά τη χθεσινοβραδινή απονομή των βρετανικών βραβείων Brits.

Η Kate Moss φορούσε μάλιστα την θρυλική μπλούζα με τα κουνέλια, χαρακτηριστική της περιόδου που ο Bowie εμφανιζόταν ως Ziggy Stardust.

Ο Μπάουι είναι ο τελευταίος μιας σειράς διασημοτήτων που μπήκαν στη συζήτηση για το αν η Σκωτία πρέπει να ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου για να τερματίσει τον 307ετή δεσμό της με την Αγγλία και να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Την παρέμβασή του καλωσόρισαν αυτοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία. “Ο Ντέιβιντ Μπάουι είπε αυτό που είχε να πει. Τώρα μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτό που σου αναλογεί για να υποστηρίξεις τη Σκωτία”, έγραψε στο Twitter o Εργατικός βουλευτής Τζιμ Μέρφι.

Καθώς η συζήτηση για την ανεξαρτησία εντείνεται με τις δημοσκοπήσεις να αρχίζουν να δείχνουν πως οι υποστηρικτές της κερδίζουν έδαφος, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και δημόσιες προσωπικότητες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σ’ αυτή.

Διάσημοι Σκωτσέζοι θέτουν τακτικά ερωτήσεις για την ψηφοφορία, αλλά μερικοί αποφεύγουν το θέμα.
Ο σκωτσέζος κωμικός Μπίλι Κόνολι, 71 ετών, έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα και είπε στο BBC πως το δημοψήφισμα αυτό είναι ένας “βάλτος” στον οποίο δεν θέλει να μπει.

Ο πιο διάσημος εθνικιστής Σκωτσέζος, ο ηθοποιός Σον Κόνερι, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει.
“Ο σερ Σον έχει αποσυρθεί και έχει ζητήσει να απορρίψω όλα τα αιτήματα από μέσα ενημέρωσης ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό είναι το θέμα”, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Ο πιο εξέχων αθλητής της Σκωτίας, ο τενίστας Άντι Μάρεϊ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Βρετανός από το 1936 που κέρδισε πέρυσι το τουρνουά του Γουίμπλεντον, είναι πάντως προσεκτικός, καθώς δήλωσε πως είναι υπερήφανος που είναι Σκωτσέζος, αλλά και πως του αρέσει πολύ να αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε μετά το σχόλιο αυτό.

Το μήνυμα είχε ήδη προκαλέσει μια οργισμένη απάντηση από τον σκωτσέζο ηγέτη Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Σκωτία έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στερλίνα και πως ο εκφοβισμός εκ μέρους του Λονδίνου θα προκαλέσει αντίδραση.

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που δημοσιεύεται σήμερα στη Σκωτσέζικη Ντέιλι Μέιλ φαίνεται πως επιβεβαιώνει την πρόβλεψη αυτή.

Δείχνει πως η απόσταση ανάμεσα σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν υπέρ και σ’ αυτούς που θα ψήφιζαν κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου μειώθηκε σε 9 ποσοστιαίες μονάδες, από τις 20 που ήταν.

Από τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.005 ανθρώπων, διαπιστώθηκε πως 38% υποστηρίζουν τον τερματισμό της 307ετούς ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία, καταγράφοντας άνοδο από το 32% που ήταν τον Ιανουάριο, 47% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας πτώση από το 52%, ενώ 16% είναι αναποφάσιστοι.

“Είναι σαφές πως υπήρξε σοβαρή αντίδραση στους παλληκαρισμούς και τις απειλές του (βρετανού υπουργού Οικονομικών) Τζορτζ Όζμπορν σχετικά με τη στερλίνα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκολα Στέρτζον, υπαρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

“Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν Ναι (στην ανεξαρτησία) παρά Όχι μετά τις απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους του κατεστημένου του Ουεστμίνστερ”.

Από τη δημοσκόπηση της Survation, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε πως 52% αυτών που απάντησαν πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου να έχει μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία, ενώ μόλις 25% διαφωνούν. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν.

Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται πως 65% αυτών που απάντησαν ζητούν από τον Σάλμοντ να έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β για το νόμισμα.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση του TNS που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει πως 29% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ 42% σκοπεύουν να ψηφίσουν κατά. Αναποφάσιστο παραμένει το 29%.

Τα ποσοστά είναι ίδια με εκείνα μιας προηγούμενης δημοσκόπησης που έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου, όμως η δημοσκόπηση αυτή σε δείγμα 996 ενηλίκων πραγματοποιήθηκε πριν από τη διένεξη για τη στερλίνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις