Το KYKLOS ENSEMBLE σε συνεργασία με τον Φίλιππο Τσαλαχούρη και τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, παρουσιάζει στις 17 και 18 Μαρτίου μία άκρως ενδιαφέρουσα αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή δημιουργία του Γιάννη Χρήστου.

Πρόκειται για την μουσική που συνέθεσε ο Γιάννης Χρήστου για την παράσταση των Βατράχων του Θέατρο Τέχνης το 1966 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Οι Βάτραχοι του Γιάννη Χρήστου είναι κάτι περισσότερο από την μουσική επένδυση μιας παράστασης:
αποτελεί ολοκληρωμένη μουσική πρόταση για τον τρόπο αντιμετώπισης του Αριστοφάνη, με φιλοσοφική αφετηρία, ιστορικές αναφορές και προκλητικές επιλογές.

Σκοπός της παρουσίασης αυτής -όπου θα χρησιμοποιηθεί και το πρωτότυπο μουσικό αρχειακό υλικό από την παράσταση της εποχής- είναι η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της σημασίας αυτής της μουσικής μέσα από παραδείγματα – αποσπάσματα που θα παρουσιάσει ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης με την συνεργασία αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και του Ωδείου Αθηνών αλλά και με την συμμετοχή του Β΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.

Πεποίθηση του Φίλιππου Τσαλαχούρη είναι πως η επαφή των ηθοποιών με τους «Βατράχους» του Γιάννη Χρήστου, κυρίως κατά την περίοδο των σπουδών τους, είναι κάτι περισσότερο από σημαντική: οι τεχνικές δυσκολίες, η διαχείριση των αισθητικών αντιθέσεων, οι υποκριτικές προκλήσεις, οι υπερβάσεις και η μαγεία, συνθέτουν μια σπάνια ευκαιρία κατάκτησης γνώσης και εμπειρίας.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρόπους διδασκαλίας και δοκιμές από τους ηθοποιούς και τους σπουδαστές με σκοπό την κατανόηση της πρόκλησης και της δυσκολίας. Τέλος, θα παρασταθούν πλήρως η Πάροδος, η περίφημη σκηνή του «ξύλου» και η Παράβαση.

Συμμετέχουν οι: Μάγια Ανδρέου, Ευθυμιάτου Ελευθερία, Κουρμούλη Ευανθία, Κουτσιούμπα Ελένη, Κυβεντίδου Μιχαέλα, Νικολάου Ματίνα, Παύλου Χρύσανθος, Λιάλιου Έφη, Ρούσσου Δανάη, Ρουσσάκης Γιώργος, Σταφύλαράκη Αριστέα, Γιάννης Χαρμπάτσης.

Και οι σπουδαστές του Β΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών: Γακηλάζος Μανούσος, Γεωργόπουλος Κωνσταντίνος Δημοσθένης, Ζαχαριουδάκη Κρυστάλλη, Ζησούδη Αγγελική, Καμμένος Παναγιώτης, Καυκαλά Ελεάνα, Μαγγανά Στυλιανή, Μερτζανίδου Χριστίνα, Παπαδιαμαντοπούλου Αντωνία, Προϊστάκη Μαρία, Τσακαλίδης Αθανάσιος, Τσεσμελής Δημήτρης, Φραγκιαδάκη Ηλέκτρα, Χαιροπούλου Ανθούλα, Χαραμουντάνης Κωνσταντίνος

Διδασκαλία: Φίλιππος Τσαλαχούρης

Ηλεκτρονική επεξεργασία ηχητικού υλικού: Άγης Γυφτόπουλος
Φωτισμός: Κώστας Αγγέλου

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Μίμη Κουγιουμτζή (1936-2003) που συμμετείχε στο πρώτη παράσταση των Βατράχων του 1966 και τους σκηνοθέτησε εκ νέου με την μουσική του Γιάννη Χρήστου στην Επίδαυρο το 1992.

17 & 18 Μαρτίου 2014
Ωδείο Αθηνών 21.00