Ο Καρλ Φαμπερζέ, σχεδίασε ένα από τα μοναδικά «αυγά» του για τον Τσάρο Αλέξανδρο τον 3ο το 1887. Στην Οκτωβριανή Επανάσταση οι Μπολσεβίκοι το κατάσχεσαν, μαζί με την υπόλοιπη τσαρική περιουσία και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του «αυγού» αυτού, έως ότου εμφανίστηκε στην προθήκη κάποιου παλαιοπωλείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθώντας άγνωστους δρόμους.

Εκεί το αγόρασε ένας έμπορος παλιοσίδερων από τις Μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, έναντι 14000 δολαρίων, ελπίζοντας να το μεταπωλήσει σε κάποιο κοσμηματοπώλη για λιώσιμο και να κερδίσει μερικές εκατοντάδες δολάρια από την συναλλαγή.

Όμως κανείς δεν του έδωσε την τιμή που περίμενε και εγκατέλειψε το ύψους 8 εκατοστών αυγό στην κουζίνα του, δίπλα σε cupcakes και άπλυτα πιάτα. Εκεί έμεινε για χρόνια, μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης έβαλε στο Google τις λέξεις «αυγό» και «Vacheron Constantin», την φίρμα που αναγραφόταν στον ωρολογιακό μηχανισμό μέσα στο αυγό.

Η μηχανή αναζήτησης επέστρεψε ένα άρθρο της Telegraph που είχε δημοσιευτεί πριν έναν χρόνο και που είχε τίτλο «Μήπως αυτό το αυγό αξίας 20 εκατομμυρίων στερλινών βρίσκεται στα ράφια σας;»

Ο Αμερικανός (που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος) πήρε αμέσως το αεροπλάνο και πήγε στο Λονδίνο για να βρει τον Kieran McCarthy του κοσμηματοπωλείου Wartski. τον ειδικό που υπέγραφε το άρθρο, κρατώντας φωτογραφίες από το περίφημο αυγό.

«Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν αυθεντικό» είπε αυτός. «Ένοιωσα σαν τον Ιντιάνα Τζονς που ανακάλυψε την χαμένη Κιβωτό».

Ο McCarthy πέταξε αμέσως για τις ΗΠΑ και είδε το περίφημο αυγό στην κουζίνα που είχε θέα έναν αυτοκινητόδρομο και ένα χαμπουργκεράδικο. «Έχετε εδώ ένα αυθεντικό Αυτοκρατορικό Πασχαλινό Αυγό Φαμπερζέ» ανακοίνωσε και ο ιδιοκτήτης του… λιποθύμισε!

Ο McCarthy μεσολάβησε για να πωληθεί το αυγό σε έναν επίσης ανώνυμο συλλέκτη.

Το αυγό είναι ένα από τα 50 μόλις παρόμοια που έχει κατασκευάσει ο Φαμπερζέ για την τσαρική οικογένεια. Δόθηκε σαν δώρο από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον 3ο στην Τσαρίνα του για το Πάσχα του 1887.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις