Αξίες διαχρονικές, Ελληνισμός και Ορθοδοξία, ιστορία, κληρονομιά και μέλλον αναδείχτηκαν μέσα από τη χθεσινή παρέλαση για την 25η Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας παρέλασαν με ομογενειακούς φορείς. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 107 σχολεία, κοινότητες, σύλλογοι, ομοσπονδίες, φοιτητικές οργανώσεις και εταιρίες, 40 άρματα και 32 φιλαρμονικές.

Όπως κάθε χρόνο, καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές και τους επισήμους τα μικρά παιδιά, που, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο ευνοϊκές, έδωσαν δυναμικό παρόν. Αρκετά ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, κρατώντας ελληνικές και αμερικανικές σημαίες.

‘Αγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς ήταν επικεφαλής της παρέλασης. Φετινοί τελετάρχες ήταν ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία, ομογενής Γιώργος Τσούνης.

Για πρώτη φορά, συμμετείχε ο νέος δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μια από τις πιο δημιουργικές και πετυχημένες κοινότητες της πόλης».

Ο γερουσιαστής Σούμερ επανέλαβε την υποστήριξή του στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Αμερική στηρίζεται στη Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Λόγω του γεγονότος ότι επιδιώχθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά θέματα, γι’ αυτό ανάμεσα στα πρώτα τμήματα ήταν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και τα τμήματά της προέβαλαν το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πανηπειρωτική προέβαλε το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, μιας και στην τρέχουσα χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Στην παρέλαση, αλλά και στη δοξολογία, καθώς και στη δεξίωση που προηγήθηκαν, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας, η επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Ανθρωπιστικών Ζητημάτων της Κύπρου, Καίτη Κληρίδη, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλής, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Βασίλης Φιλίππου, αντίστοιχα, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας.

Χθες, έγιναν επίσης ελληνικές παρελάσεις στο Σικάγο και στη Βαλτιμόρη, ενώ ήδη έχει γίνει στη Φιλαδέλφεια και την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Βοστόνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις