Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανική Pathe ανακοίνωσε την ανάρτηση όλου του αρχείου ειδησεογραφικών κλιπ της στο Youtube, με ελεύθερη πρόσβαση.

Περισσότερα από 85.000 ειδησεογραφικά κλιπ, που προβλήθηκαν στη Βρετανία στη διάρκεια 70 χρόνων τον 20ό αιώνα, έγιναν διαθέσιμα δωρεάν στο Internet.

Η βρετανική εταιρεία British Pathé, που είχε στην κατοχή της τα φιλμ με τα “Επίκαιρα” της εποχής, τα διέθεσε στο κοινό «για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων».

Ανάμεσα σε αυτά είναι και τρία άγνωστα «επίκαιρα» που δείχνουν με εικόνες την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί.

Η πρώτη ταινία με τίτλο «Επιστροφή στην Ελλάδα» δείχνει ένα Βρετανικό καταδρομικό που δένει έξω από τα Κύθηρα και την θερμή υποδοχή των Βρετανών στρατιωτών, αλλά και των μαχητών του ΕΛΑΣ, από τους κατοίκους.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Οκτωβρίου 1944, δυο μέρες μετά την εκκένωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Στην δεύτερη ταινία με τίτλο «Εορτασμός της Απελευθέρωσης στην Ελλάδα» φαίνονται Βρετανοί μαζί με άντρες του ΕΛΑΣ που παρελαύνουν σε πόλεις και χωριά της Κορινθίας, ενώ το πλήθος κρατά πλακάτ της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ.

Μια τρίτη ταινία ονομάζεται «Απελευθέρωση της Ελλάδας» και γυρίστηκε στις 18 Οκτωβρίου 1944. Δείχνει τον Γεώργιο Παπανδρέου να επιστρέφει από την Αίγυπτο και την υποδοχή του από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον κλήρο και πολίτες.

Πηγή: greekreporter.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις