Ταυτισμένος όσο κανείς άλλος (σε διάρκεια χρόνου αλλά και υποκριτική – ερμηνευτική έκφραση) με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο ηθοποιός Δημήτρης Καρέλλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του και το υπηρέτησε πιστά επί 40 ολόκληρα χρόνια, ερμηνεύοντας περισσότερους από 170 ρόλους.

Πέθανε “άδοξα και… διόλου θεατρικά – σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα έξω από το σπίτι του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία μόλις 64 ετών, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2007.

Δάσκαλος υποκριτικής – και εκτός σκηνής – στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, υπεύθυνος σπουδών της σχολής, με ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, συνεργαζόμενος με πολλούς φορείς και πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης, είχε απόλυτα ταυτισθεί με την πόλη και το θέατρό της. Η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου – πρωταγωνίστρια κι αυτή του ΚΘΒΕ – υπήρξε η σύντροφος και μητέρα του γιου του.

Γεννήθηκε το 1943 στο Κιλκίς και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη. Εντάχθηκε στο δυναμικό του ΚΘΒΕ το 1967 και επί 40 χρόνια πρωταγωνιστούσε αδιάλειπτα στο σύνολο σχεδόν των παραγωγών της δεύτερης κρατικής σκηνής, συνεργαζόμενος με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες (Σωκράτη Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κωστή Μηχαηλίδη, Τάκη Μουζενίδη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Κυριαζή Χαρατσάρη, Μίνω Βολανάκη, Γιάννη Χουβαρδά, Βασίλη Παπαβασιλείου, Διαγόρα Χρονόπουλο κ.ά.).

Ως τιμή στη μνήμη του ηθοποιού είχε θεσπιστεί μετά τον αιφνίδιο θάνατό του (με απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου) το Αριστείο “Δημήτρης Καρέλλης”, το οποίο αποφασίστηκε να απονέμεται κάθε χρόνο, στον απόφοιτο/η ηθοποιό της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη βαθμολογία (αναμνηστική πλακέτα, χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και οκτάμηνη σύμβαση του/της ηθοποιού με το ΚΘΒΕ για την επόμενη θεατρική σεζόν). Το Αριστείο απονεμήθηκε τελικά μόνο μία χρονιά (το 2010) κι έκτοτε καταργήθηκε άτυπα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το θέατρο.

Το αφιέρωμα – εκδήλωση τιμής στην προσωπική – θεατρική διαδρομή του Δημήτρη Καρέλλη που διοργανώνει τώρα το… “σπίτι του” (όπως ο ίδιος χαρακτήριζε το ΚΘΒΕ) είναι την ερχόμενη Κυριακή 4 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και περιλαμβάνει εισηγήσεις και μνήμες από τη ζωή και τους ρόλους του.

Για τον Δημήτρη Καρέλλη θα μιλήσουν ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ και συμπρωταγωνιστής του για χρόνια Δημήτρης Βάγιας, η ηθοποιός Μόνα Κιτσοπούλου, η ηθοποιός και μαθήτριά του (στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου) Βάσω Παπαχαραλάμπους, ο πολιτικός Στέλιος Παπαθεμελής, ο σκηνοθέτης και σημερινός Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Ρήγας και η Οδηγός Σκηνής- Παραγωγός του ΚΘΒΕ, Χριστίνα Ζαχαροπούλου.

Κεντρική αφηγήτρια θα είναι η ηθοποιός Μαρία Καραμήτρη, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με χαρακτηριστικά αποσπάσματα και φωτογραφίες από παραστάσεις και ρόλους που σημάδεψε με την ερμηνεία του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις