Η Τιτίκα Στασινοπούλου είναι μια ευρύτατα αναγνωρίσιμη περσόνα του ελληνικού κινηματογράφου, με σημαντική καριέρα στο θέατρο και την τηλεόραση, όχι μόνον ως ηθοποιός αλλά και ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Λιγότερο γνωστή είναι ίσως η σταδιοδρομία της ως καθηγήτρια θεατρολογίας (διδάσκει τώρα στο University of Indianapolis), ενώ ετοιμάζει αυτή την περίοδο το δεύτερο διδακτορικό της στην Επικοινωνία.

Η Τιτίκα Στασινοπούλου, μια εξαιρετικά δραστήρια γυναίκα, πάντα ασχολείτο με τα κοινά, συνεργαζόμενη με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σήμερα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος για τον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Βασίλη Καπερνάρου «Αθήνα το σπίτι μας», που υποστηρίζεται από τους ΑΝΕΛ. Θεωρεί ότι «ο πυρήνας της σημερινής σήψης βρίσκεται στην απώλεια των παραδοσιακών αξιών των Ελλήνων» και δηλώνει «φτιαγμένη από την στόφα εκείνων που αλλάζουν τον κόσμο».


Η συνέντευξη:


Ήδη έχετε πολύπλευρη προσφορά στα κοινά μέσα από εθελοντικές δραστηριότητες και κοινωνικές δράσεις. Είναι δεδομένη η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό σας, αλλά και η αναγνώριση μέσα από τις ποικίλες διακρίσεις σας. Ποιος ο λόγος που επιδιώκετε λοιπόν να εκλεγείτε και να προσφέρετε στην πόλη ως δημοτική σύμβουλος;

Μα η αγάπη για την Πόλη που γεννήθηκα! Στο διάβα της ζωής μου προσπάθησα μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα να ανταποδώσω στους συνανθρώπους μου την γενναιόδωρη αγάπη που έχω δεχτεί από αυτούς. Πως θα μπορούσα να μείνω αδιάφορη μπροστά στην θλιβερή παρακμή της; Οφείλω να συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην υπέρτατη τιμή που δέχτηκα το 2006 με την απονομή του Μεταλλίου της Πόλης των Αθηνών. Τώρα περισσότερο από ποτέ ρημάζει η Αθήνα, χάνεται «το σπίτι μας». Μπορώ να κλείσω τα αυτιά στο κάλεσμά της να βοηθήσω;

Για ποιο λόγο επιλέξατε να κατέβετε σε αυτές τις εκλογές με τον συνδυασμό του Βασίλη Καπερνάρου;

Με έπεισε με την σοβαρότητά και την ειλικρίνειά του. Πιστεύει αυτά που λέει και είναι σε θέση να τα υλοποιήσει όσα υπόσχεται.. Και πιστέψτε με – μετά από 40 χρόνια θέατρο – είμαι σε θέση να διαχωρίζω τους ψεύτες από τους ειλικρινείς. Ανακαλύψαμε ότι έχουμε αρκετά κοινά. Αγαπάμε την πατρίδα μας, παλεύουμε για τα παιδιά μας και πονάμε τους ταλαιπωρημένους Έλληνες. Είμαστε ακριβοδίκαιοι, αθεράπευτα ρομαντικοί, και τρελοί αντάμα, φτιαγμένοι δηλαδή από τη στόφα εκείνων που αλλάζουν τον κόσμο. ΄Εχουμε όραμα!

Νοιώθετε ότι η αναγνωρισιμότητα, που αδιαμφισβήτητα έχετε κατακτήσει μέσα από την σημαντική καριέρα σας, εκτός από πλεονέκτημα σε μια εκλογική διαδικασία είναι και μια πρόσθετη ευθύνη προς όσους σας εμπιστευτούν με την ψήφο τους;

Καταρχήν δεν θεωρώ την καριέρα μου ιδιαίτερα σημαντική, ακόμα, παρά τις όποιες διακρίσεις… Όσο για την ευθύνη, πάντα ήμουν και θα παραμείνω υπεύθυνη για τις πράξεις μου σεβόμενη πρώτα απ’ όλα την εμπιστοσύνη όσων με εμπιστεύτηκαν! Ευθύνη είναι το μεσαίο μου όνομα.

Η αναγνωρισιμότητα ξέρετε είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια χαϊδεύει κι από την άλλη σφάζει. Για να δούμε στην προκειμένη περίπτωση πώς θα εκφραστεί; Θα μεταφραστεί σε ψήφους; Αν με εμπιστευτούν οι συμπολίτες μου, να είναι βέβαια ότι μαζί θα κάνουμε θαύματα.

Υπάρχουν πολλά δημοτικά θέατρα στην πόλη που παραμένουν κλειστά. Πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;

Να αποδοθούν όλα τα κλειστά Δημοτικά θέατρα σε νέους καλλιτέχνες και ερασιτέχνες για να μπορούν να εκφράζονται δημιουργικά, χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο στο Δήμο. Αρκεί να καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες. Στο πρόγραμμά μας για την Πολιτιστική ανάπτυξη έχουμε πολλές νέες προτάσεις, όπως η σύσταση Τομέα Πολιτιστικής Εκπαίδευσης με αρμοδιότητες το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων και οργάνωση πολύμορφων πολιτιστικών δράσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων πολιτιστικής εκπαίδευσης και διεθνών καλλιτεχνικών ανταλλαγών. Επίσης δημιουργία δημοτικών ωδείων, σχολών χορού, καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα όπου θα φοιτούν δωρεάν όσοι συμπολίτες μας έχουν οικονομικό πρόβλημα. Καθώς επίσης και δωρεάν σεμινάρια πολιτιστικής εκπαίδευσης, στα οποία θα διδάσκονται η μουσική, το θέατρο, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία.

Σε μια χώρα που έχει υποστεί την μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική καταστροφή στην διεθνή σύγχρονη ιστορία, αρκεί η βούληση και η ικανότητα ενός δημοτικού άρχοντα και της ομάδας του για να βελτιωθεί η καθημερινότητα του δημότη; Ή μήπως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στην πολιτική της λιτότητας και της υποτέλειας;

Θεωρώ ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε θαύματα! Έλληνες είμαστε! Κι έχουμε σύμμαχο τον Θεό! Ναι ,πιστεύω στην δύναμη των ανθρώπων με όραμα! Αυτό λείπει από την εποχή μας, αλλά περισσεύει στην παρέα του συνδυασμού «Αθήνα, το σπίτι μας»! Μα για να υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή πρέπει οι Έλληνες να αναστήσουμε τις χαμένες μας αξίες! Εκεί βρίσκεται ο πυρήνας της «ριζικής» σημερινής σήψης! Οι συμπατριώτες μου δεν δέχομαι ότι είναι «υποτελείς». Προδομένοι είναι από κυβερνήσεις υποτελών. Αισιοδοξώ πως πλησιάζει η ανατροπή.

Πείτε μας με 100 λέξεις για ποιο λόγο να ψηφίσουμε την Τιτίκα Στασινοπούλου.

Δεν θα σας υποσχεθώ σε στυλ φτηνής πολιτικάντικης προπαγάνδας τον ουρανό με τα άστρα, για να με επιλέξετε. Θα με ψηφίσετε αν πιστεύετε – όπως κι εγώ – πως η Αθήνα μας πρέπει να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπρέπεια! Αν πιστεύετε ότι μπορώ να ανταπεξέρχομαι στους ρόλους που αναλαμβάνω με επιτυχία, θα με ψηφίσετε! Μόνο που αυτή τη φορά στο προσκήνιο θα είμαστε μαζί με τον λαό στον πρωταγωνιστικό ρόλο για να ξαναγίνει η Αθήνα το σπίτι μας!


Ποια είναι η Τιτίκα Στασινοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από Ηλεία και Αρκαδία.

Σε αρκετά μικρή ηλικία βρέθηκε για σπουδές Κοινωνιολογίας και Θεάτρου στην Αμερική. Μιλάει και μεταφράζει 4 γλώσσες.

Στην Ελλάδα σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έκανε το Θεατρικό της ντεμπούτο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου βρέθηκε μετά από πρόσκληση του Σπύρου Ευαγγελάτου, το φθινόπωρο του 1970. Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη διαδρομή σε Θέατρο, Σινεμά, Τηλεόραση. Παίζει, σκηνοθετεί, γράφει. Το 1974 η Πολιτεία την τιμά με το Αιέν Αριστεύειν για την επιτυχημένη της δημιουργική διαδρομή στην ελληνική τηλεόραση, ενώ 32 χρόνια αργότερα ο Δήμος Αθηναίων την τίμησε με το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών για την προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο κι ο Δήμος Ναυπλίου το 2008 για την «Καλλιτεχνική και Πνευματική της Προσφορά στην Ελλάδα και την πόλη μας», ενώ το καλοκαίρι του 2009 τιμάται από το Φεστιβάλ Θεάτρου του DUBROVNIK στην Κροατία και από το «Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Zagreb» για τη μεγάλη επιτυχία που είχε το Σεμινάριο που δίδαξε και το Workshop Αρχαίου Δράματος καθώς και τη σκηνοθεσία της «Μήδειας» του Ευριπίδη.

Ενώ έχει διδάξει θέατρο επί σειρά ετών σε Δραματικές Σχολές (Ίασμος, Διαμαντόπουλου), Σεμινάρια σε Περιβάλλον Πολιτισμού (Πολιτιστική Πολιτική, Παραγωγή και Διοργάνωση διαφόρων μορφών Πολιτιστικών εκδηλώσεων, Σχεδιασμό Μουσειακών Εκθέσεων) στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια από το ΕΚΕΠΙΣ), και συνεχίζει να διδάσκει μέχρι και σήμερα θέατρο στο University of Indianapolis, το 2004 κάνει το Μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο του Bedford απ’ όπου αποφοιτά με άριστα στο Master of Arts in Theatre Arts και τώρα κάνει το Διδακτορικό της στην Επικοινωνία, στην Αγγλία. Τον Μάιο του 2008 βραβεύτηκε με τιμητικό Δίπλωμα από την Ακαδημία Επιστημών της Γεωργίας και την Ακαδημία Επιστημών της Ρωσίας. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της υπό σύσταση «Ευρωμεσογειακής Ακαδημίας Τεχνών & Επιστημών» με χρέη Γενικού Γραμματέα.

Παρ’ όλες τις επαγγελματικές της ασχολίες ασχολείται πολύ ενεργά με τον εθελοντισμό και είναι μέλος σε αρκετές Οργανώσεις (Κέντρο Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Διαβαλκανική Εταιρεία Γυναικών κ.ά.) και Πρόεδρος της ΜΚΟ «Λευκό Χωριό», του «Διεθνούς Επιστημονικού & Διαπολιτισμικού Κέντρου και του νεοσύστατου «Διαπολιτισμικού Ευρω-Μεσογειακού Κέντρου για την Unesco».

Έχει τιμηθεί εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό και από πολλές Μη Κυβερνητικές και Εθελοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Ιορδανία κ.τ.λ.). Αυτή την εποχή εργάζεται για την προετοιμασία και τη διοργάνωση της «Νέας Αργοναυτικής Εκστρατείας», μιας πολύ σημαντικής Διαπολιτισμικής Δράσης με στόχο την προώθηση Νέων Καλλιτεχνών, με τη συνεργασία εκτός των άλλων της Εταιρείας Οπτικοακουστικών Παραγωγών «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ».

Στην φιλμογραφία της ξεχωρίζουν οι ταινίες: Αγάπησα μια… πολυθρόνα (1971), Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1971), Η κρεββατομουρμούρα (1971), Ο Μανωλιός στην Ευρώπη (1971), Ο φαφλατάς (1971), Οι εραστές του ονείρου (1974), Χάρισέ μου το γουνάκι σου (1986), Φρόσω… Φροσάρα (1988), Η κληρονόμος (2009).

Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Μάυρα Βαγιωνή Στασινοπούλου με την οποία για αρκετά χρόνια δεν είχαν καλές σχέσεις αλλά στα τέλη του 2011 τα ξαναβρήκαν.


Συνέντευξη: Νίκος Καρέλλης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις