«Τα μουσικά όργανα είναι για εμάς ένα ταξίδι σκέψεων, τόπων και εμπειριών». Αυτό καταθέτουν μέλη της θεραπευτικής κοινότητας «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση», που συμμετέχουν στο εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων της κοινότητας.

Η διαδικασία είναι απαιτητική: από την επεξεργασία των υλικών και την κατασκευή του καλουπιού μέχρι την ένωση των κομματιών, το βάψιμο και τελικά το κούρδισμα.

«Όταν ξεκινάς να κατασκευάσεις μπεντίρ και νταούλια αυτό που έχεις στα χέρια σου είναι ξύλα, δέρματα, βερνίκια και… ένα όνειρο ή μια σκέψη, αν θέλετε: το πώς θα μπορούσε να εκφράσει κάποιος μέσα από αυτήν τη διαδικασία την ανάγκη του για δημιουργία» σημειώνουν τα μέλη της ομάδας σε σχετική έκδοση του ΚΕΘΕΑ («Κατασκευή μουσικών οργάνων. Μπεντίρ και Νταούλι. Η δημιουργία ως μέσο απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση», ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, 2012).

Η εκπαίδευση στο ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας και παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο θεραπευτικό πρόγραμμα. Απώτερος στόχος της εκπαίδευσης είναι η αυτονόμηση και η ομαλή ένταξη στην κοινωνία, ενώ βασικό στοιχείο για την επανένταξη είναι η επαγγελματική ενασχόληση. «Η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση είναι αυτοδιαχειριζόμενη, κάτι που σημαίνει ότι το απόγευμα που φεύγει το προσωπικό, όλη η λειτουργία της κοινότητας εξαρτάται από τα μέλη που μαγειρεύουν, καθαρίζουν και φροντίζουν το χώρο. Μια από τις ομάδες εργασίες είναι αυτή της κατασκευής μουσικών οργάνων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της κοινότητας, Δέσποινα Καπετανάκη.

Η ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων εστιάζει όχι μόνο στην οργανοποιία, αλλά και στη συντήρηση και επιδιόρθωση μουσικών οργάνων. Όπως επισημαίνει η κ. Καπετανάκη, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν μέσα από την ομαδική δουλειά πώς να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα και ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς τη συνεργασία του διπλανού τους. «Οτιδήποτε επιτρέπει την έκφραση δημιουργικότητας λειτουργεί ευεργετικά στη θεραπεία, αλλά πάντα μέσα από ένα στοιχείο ομαδικότητας» προσθέτει η ίδια.

Στην ομάδα, επαγγελματίες οργανοποιοί καθοδηγούν τους περίπου δέκα εκπαιδευόμενους πώς θα κατασκευάσουν, αλλά και πώς θα επιδιορθώσουν μουσικά όργανα, κυρίως μπεντίρ και νταούλια. Η γνώση βέβαια τις περισσότερες φορές μεταδίδεται από τον ένα θεραπευόμενο στον άλλο, από τους παλαιότερους στους νεότερους.

Τα παραδοσιακά όργανα κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, κυρίως από κατσικίσιο δέρμα και ξύλο. «Είναι δύσκολο για μας να βρεθούν τα υλικά του οργάνου, όμως με το να παίρνεις στεφάνια (κόθρους) και να τα δουλεύεις για ώρες προσθέτοντας τη δημιουργικότητά σου για να τους δώσεις μορφή και στο τέλος να καταλήξεις με ένα ολοκληρωμένο μπεντίρ, μόλις περαστεί το δέρμα και γίνει το τελικό βάψιμο, παίρνεις μεγάλη ικανοποίηση με το αποτέλεσμα» αφηγούνται οι συμμετέχοντες.

Τον Μάιο του 2008,εγκρίθηκε από τον ΕΟΜΜΕΧ η ένταξη των κρουστών μουσικών οργάνων της Παρέμβασης στη συλλογή «Ελληνικές Χειροτεχνικές Δημιουργίες» και δόθηκαν τα χαρακτηριστικά σήματα γνησιότητας και χειροτεχνικής αξίας.

Τα μουσικά όργανα εκτίθενται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, στο Μουσείο Μπενάκη και στο εκθετήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Έκθεση των μουσικών οργάνων υπάρχει και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας.

Εκτός από την πώληση και έκθεσή τους, τα μουσικά όργανα που κατασκευάζονται αξιοποιούνται και από την ομάδα κρουστών του «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση».

Η ομάδα κρουστών, γνωστή και ως «Κρουστωδία» αποτελείται από 20 μέλη. Εθελοντής δάσκαλος της ομάδας είναι ο συνθέτης και ερμηνευτής του συγκροτήματος «Encardia», Κώστας Κωνσταντάτος.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι συμβατό με το θεραπευτικό πρόγραμμα της ομάδας και η μουσική διδασκαλία αποτελεί παραβολή της θεραπευτικής διαδικασίας. «Επιχειρώ να μυήσω τους θεραπευόμενους στον ρυθμό της μουσικής και να τους δείξω ότι όπως πρέπει να είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας, έτσι πρέπει να είμαστε σταθεροί και στο ρυθμό. Επίσης, ότι όταν κάποιος ξεφεύγει από τις αποφάσεις του ή το ρυθμό, τότε η υπόλοιπη ομάδα έχει υποχρέωση να τον επαναφέρει» επισημαίνει ο καλλιτέχνης.

Οι θεραπευόμενοι μέσα από τη μουσική ανακαλύπτουν ξανά τα συναισθήματα της χαράς και της συγκίνησης που τα είχαν ξεχάσει για χρόνια. «Ανακαλύπτουν ξανά τη ζωή και τη βλέπουν με άλλα μάτια» παρατηρεί ο κ. Κωνσταντάτος.

Οι Encardia γιορτάζουν φέτος τα δέκα χρόνια παρουσίας τους στην ελληνική σκηνή και αποφάσισαν να τα γιορτάσουν με μια συναυλία για την υποστήριξη του έργου των «Γιατρών του Κόσμου» αύριο, Τρίτη 13 Μαΐου, στις 8 μμ, στην «Τεχνόπολις» του δήμου Αθηναίων. «Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι στο κέντρο των προβλημάτων και να προσπαθεί να δίνει χαρά στον κόσμο. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες με δράσεις για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» καταλήγει ο Κώστας Κωνσταντάτος.

Στη συναυλία συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα των θεραπευτικών κοινοτήτων «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση», «ΚΕΘΕΑ Διάβαση» και «ΚΕΘΕΑ Στροφή», καθώς και οι Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης και Ηλίας Λογοθέτης. Αντί εισιτηρίου το κοινό θα προσφέρει ένα κουτί αντιβίωση ή ένα παιδικό γάλα.

Πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη συναυλία μετά την Πρωτομαγιά του 2012, όπου 6.000 πολίτες συγκέντρωσαν 5 τόνους φάρμακα και 10.000 κουτιά γάλα.

Τη συναυλία συνδιοργανώνουν ο δήμος Αθηναίων, οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι «Encardia».Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις