Το χιπ-χοπ αφήνει τη γενέτειρά του, τους δρόμους, και ανεβαίνει στη σκηνή, για να αφηγηθεί την πιο διάσημη ιστορία καταδικασμένου έρωτα και πολιτικής ίντριγκας, εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Με επτά χορευτές του χιπ-χοπ, έναν περφόρμερ του τσίρκου και έναν ηθοποιό, ηλεκτρονική, αλλά και κλασική μουσική, ο χαρισματικός Σεμπαστιάν Λεφρανσουά και η ομάδα του «Traffic de Styles» δίνουν μια νέα, προκλητική ζωή στον (-)πιρ, αποδεικνύοντας ότι «το χιπ-χοπ ξεκίνησε το ταξίδι του από τους δρόμους των προαστίων για να κατακτήσει τον κόσμο».

Όλα αυτά συμβαίνουν στην παράσταση «Ρωμαίοι & Ιουλιέττες», που έρχεται και στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί στη σκηνή της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 22 και 23 Μαΐου (στις 20.00).

Το όνειρό του Σεμπαστιάν Λεφρανσουά να αναμετρηθεί με ένα ιερό σύμβολο του θεάτρου υλοποιήθηκε μέσα από τη φλογερή και νεανική αυτή παράσταση, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα δουλειές του. Η λιτότητα και η ενέργεια του χιπ-χοπ, η ηλεκτρονική μουσική του Βενσάν Αρτό, μαζί με τη συμφωνική του Λοράν Κουζόν, δημιουργούν πότε ένα ποιητικό ερωτικό σύμπαν και πότε έναν κόσμο σύγκρουσης, αίματος και θανάτου.

Οι χορευτές, ο τσιρκολάνος και ο ηθοποιός, πότε κωμικοί και πότε τραγικοί, μεταφέρουν τον ρομαντικό και τραγικό «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» στην κουλτούρα του χιπ-χοπ, δίνοντας σε όλους αυτούς τους ανά τους αιώνες Ρωμαίους και Ιουλιέτες μια σύγχρονη εκδοχή. Ο μύθος απελευθερώνεται από τα όρια του (-)πιρικού έργου, με τους θεατές να παρασύρονται σε μια χορευτική και ακροβατική δίνη υψηλής δεξιοτεχνίας.

«Έψαξα να βρω μια νέα ματιά για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο τον μύθο», λέει ο Σεμπαστιάν Λεφρανσουά και εξηγεί: «Είδα όλες τις σημαντικές εκδοχές που έχουν γίνει, από εκείνη του Νουρέγεφ μέχρι την ταινία του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, και ορμώμενος απ’ αυτές έφτιαξα ένα είδος παζλ, πρόσθεσα το δικό μου βλέμμα, κάτι σημερινό: οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες των νεαρών, ο καταδικασμένος από τους γονείς έρωτας, τα μαχαιρώματα μέσα στη νύχτα, όλα αυτά γίνονται και σήμερα στα υποβαθμισμένα προάστια, όλα αυτά μας είναι οικεία».

Ο Λεφρανσουά δεν επιδιώκει εντυπωσιακές δεξιοτεχνίες, το λεξιλόγιο του χιπ-χοπ δεν είναι γι’ αυτόν αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να αφηγηθεί την ιστορία του. Άλλωστε έχει διαλέξει από χρόνια αυτό τον παράδοξο κώδικα κίνησης, γιατί -όπως υποστηρίζει- του αρέσει η ακρίβειά του και οι υπερβάσεις των φυσικών ορίων που δοκιμάζει. Χρησιμοποιεί το χιπ-χοπ και το αναμιγνύει με άλλους τρόπους έκφρασης, όπως το τσίρκο, οι πλαστικές τέχνες, η παντομίμα, για να φτάσει σε μια πρωτότυπη γραφή, ταυτόχρονα φαρσική και ποιητική.

Ο Λεφρανσουά ίδρυσε την ομάδα του Trafic de Styles το 1994, με 21 καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης: χιπ-χοπ, τσίρκο, θέατρο. Με τους συνεργάτες του ανιχνεύει την ακρίβεια στην κίνηση, την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την παράσταση, ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, με σκοπό πάντοτε να επικοινωνεί με το κοινό με σοβαρότητα και γενναιοδωρία.

Η ομάδα πειραματίζεται με το χιπ-χοπ χωρίς να διστάζει να παραβεί τους κανόνες του και επιστρατεύει την ακρίβεια, το σφρίγος, την έμπνευση, τη φαντασία, για να φτάσει σε κάτι πολύ ιδιαίτερο, που συνδέει τον εσωτερικό κόσμο με τον εξωτερικό.

Γεννημένος στη Νορμανδία, η σχέση του 45χρονου Σεμπαστιάν Λεφρανσουά με τον χορό και την κίνηση άρχισε με το καλλιτεχνικό πατινάζ, με το οποίο ασχολήθηκε με πολύ υψηλές επιδόσεις μέχρι τα 24 χρόνια του. Στις αρχές του ’90 τον κέρδισε το θέατρο και η χορογραφία. Σπούδασε σύγχρονο χορό και τζαζ και αμέσως μετά έφτιαξε την ομάδα Trafic de Styles, και έγινε ο καλλιτεχνικός της διευθυντής και χορογράφος.

Εκτός από τις χορογραφίες, που δημιούργησε και δημιουργεί με την ομάδα του, ο Σεμπαστιάν Λεφρανσουά συνεργάζεται ως ερμηνευτής και ως χορογράφος σε διάφορα θεάματα και θεατρικές παραγωγές. Το 2007 διορίστηκε «μόνιμος καλλιτέχνης» (artist associé) των Cités Danse Connexion, του πρώτου φορέα στη Γαλλία που έχει ως αποστολή του την προώθηση του χορού χιπ-χοπ.

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία-Συμμαχία 2014».

Τιμές εισιτηρίων: 9,00 (Γ΄ Ζώνη), 15,00 (Β΄ Ζώνη), 22,00 (Α΄ Ζώνη), 30,00 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 5,00 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,00 ευρώ (Πολύτεκνοι, 65+).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις