Ο Φίλιπ Ροθ, ένας από τους λαμπρότερους αμερικανούς λογοτέχνες της γενιάς του, επιβεβαιώνει ότι θα σταματήσει να γράφει και ότι θα αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο έπειτα από την τελευταία του συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το BBC.

Σε ένα ντοκιμαντέρ, το πρώτο μέρος του οποίου θα μεταδοθεί σήμερα από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο 81χρονος συγγραφέας δηλώνει στον δημοσιογράφο Αλαν Γέντομπ: “Είναι η τελευταία μου εμφάνιση στην τηλεόραση, πραγματικά , η τελευταία μου δημόσια εμφάνιση οπουδήποτε”.

Ο Φίλιπ Ροθ είχε προετοιμάσει εδώ και 18 μήνες τον λογοτεχνικό κόσμο δηλώνοντας στο γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles ότι σταματά το γράψιμο: “Εφθασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω”, είχε δηλώσει τότε ο συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που τού χάρισαν παγκόσμια ακτινοβολία.

Το τελευταίο του βιβλίο “Νέμεσις” κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2013.

Συγκεντρώνομαι στο μεγάλο έργο να μην κάνω τίποτε. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές αυτά τα τρία -τέσσερα τελευταία χρόνια. Τώρα που δεν γράφω πια, δεν θέλω παρά να φλυαρώ“, λέει στο BBC.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 53 ετών ο συγγραφέας τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία: Pulitzer, το 1998, για το “Αμερικανικό ειδύλιο”, National Book Award, το 1960, για το “Αντίο Κολόμπους” και, το 1995, για το “Θέατρο του Σάμπαθ”.

Εγγονός εβραίων μεταναστών της ανατολικής Ευρώπης, γεννημένος στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Φίλιπ Ροθ έγραψε 31 βιβλία: αιρετική περιγραφή των ηθών της αμερικανο-εβραϊκής μικροαστικής τάξης, πολιτικές σάτιρες, σκέψεις για το βάρος της Ιστορίας ή, πιο πρόσφατα, για τα γηρατειά, τα έργα του κινούνται συχνά ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και την μυθοπλασία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις