Συναντήθηκαν τυχαία, όταν συμμετείχαν σε φιλανθρωπική διοργάνωση το 2012, “έδεσαν” μεταξύ τους και αποφάσισαν να συστήσουν μια ομάδα που θα δίνει τη δική της μάχη κατά του καρκίνου. Οι “Αθλητές κατά του Καρκίνου” (AThletes Against Cancer -ATAC), πέντε ποδηλάτες και ένα ακόμη μέλος, δίνουν “ραντεβού” με πολίτες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινώντας από το Σάββατο 31 Μαΐου από τον Βόλο και ολοκληρώνοντας το “ταξίδι” τους στην Καλαμάτα στις 3 Αυγούστου.

Η γνωριμία των μελών της Ομάδας έγινε πριν από δύο χρόνια και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Μανέτας, διαχειριστής του ιστότοπου, “…το 2012 κάναμε την πρώτη φιλανθρωπική διοργάνωση που ήταν με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ‘Πάνος Μυλωνάς’, μια διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη σε πέντε ημέρες”.

Τότε, ακόμη, η Ομάδα δεν είχε συσταθεί, όμως είχε μπει το πρώτο “λιθαράκι” για τη δημιουργία της. Το 2013 ακολούθησε μια δεύτερη φιλανθρωπική διοργάνωση, πάλι με το ίδιο Ινστιτούτο (γύρος της Πελοποννήσου) και το 2014 η ομάδα πήρε “σάρκα και οστά”.

Με μέλη, ηλικίας από 30 έως 45 ετών, η Ομάδα θα πραγματοποιήσει το ταξίδι της σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας (Βόλος, Καρδίτσα, Πάτρα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Ναύπλιο, Σπάρτη και Καλαμάτα), στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τον αγώνα Haute Route Alps.

Πρόκειται για έναν αγώνα που θεωρείται από τους δυσκολότερους ερασιτεχνικούς αγώνες ποδηλασίας του κόσμου και διενεργείται τον Αύγουστο του 2014. Οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από τη Γενεύη της Ελβετίας και έπειτα από 7 ημέρες, 911 χιλιόμετρα και 21.000 μέτρα συνολικής ανάβασης θα τερματίσουν στη Νίκαια της Γαλλίας, κατακτώντας 19 μυθικές κορυφές των Γαλλοελβετικών Άλπεων.

Το Haute Route Alps 2014 αποτελεί την πρώτη διοργάνωση στην οποία συμμετέχει η ομάδα ATAC για την οικονομική στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μοριακής Έρευνας για τον Καρκίνο (ΕΕΜΕΚ), η οποία παρέχει σε ετήσια βάση υποτροφίες σε νέους επιστήμονες για την έρευνα στη μοριακή βιολογία του καρκίνου και του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι.), ο οποίος παρέχει ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Η συγκεκριμένη δράση έχει μια προοπτική συνέχειας, τόνισε ο κ. Μανέτας και συμπλήρωσε ότι η ομάδα προσανατολίζεται στη μάχη κατά του καρκίνου, όχι σε κάποια συγκεκριμένη μορφή του. “Συζητάμε για να γίνει ένα τουρνουά γκολφ, δηλαδή δεν είναι κάτι στατικό, μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Επί του παρόντος, γιατί και η ομάδα συστάθηκε από ποδηλάτες, ξεκινάμε έτσι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Ένα από τα βασικά μηνύματα της διοργάνωσης είναι ότι όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή για τον καρκίνο, ανεξάρτητα από την οικονομική τους επιφάνεια. Επίσης, ένα άλλο μήνυμα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες” επεσήμανε ο κ. Μανέτας.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών για φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς όπως είπε, μπορεί με την κρίση να “τα ξεχνάς όλα αυτά πάνω στην ‘πάλη’ της επιβίωσης, αλλά δεν πρέπει. Η φιλανθρωπία δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο, ακόμη και μια μικρή συμμετοχή μπορεί να κάνει τη διαφορά εφόσον είναι μαζική”.

Αναφερόμενος δε, στον πρώτο σταθμό της ομάδας ATAC το Βόλο, ο κ. Μανέτας σημείωσε, ότι η ομάδα θα περιμένει στις 6 το απόγευμα στην παραλία της πόλης Αργοναυτών και Φελελλήνων τους πολίτες για να ενισχύσουν όλοι μαζί την Ε.Ε.Μ.Ε.Κ. και το ΚΕΦΙ, και να δώσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας που μάχονται με τον καρκίνο.

Πέρα από την ενημέρωση, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν και αυτοί τη δράση της Ομάδας, είτε αγοράζοντας αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα, είτε με… ορθοπεταλιές, λαμβάνοντας μέρος στα δύο ποδηλατικά παιχνίδια που θα γίνουν.

Το πρώτο παιχνίδι είναι το πιο γρήγορο χιλιόμετρο. Σ’ αυτό, όσοι επιθυμούν θα δοκιμάσουν τις αντοχές και τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτόν που θα κάνει στον λιγότερο χρόνο, ένα χιλιόμετρο πάνω σε ένα στατικό ποδήλατο που θα έχει τοποθετηθεί από την ομάδα.

Το δεύτερο παιχνίδι “προσκαλεί” όσους επιθυμούν να ποδηλατήσουν πάνω σε δύο ή τρία ποδήλατα που θα είναι στημένα πάνω σε βάσεις με σκοπό να “γράψουν” όσα περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν. Κι’ αυτό γιατί, για κάθε χιλιόμετρο που θα διανύουν, θα δίνεται το ποσό των 3 ευρώ για την ενίσχυση του “κουμπαρά” του ΚΕΦΙ.

Τα δύο αυτά παιχνίδια θα “συνοδεύουν” την Ομάδα σε κάθε πόλη που θα επισκεφθεί, διευκρίνισε ο κ. Μανέτας.

Την επόμενη ημέρα 1η Ιουνίου, στις 10 το πρωί, η ομάδα ATAC θα ξεκινήσει το προπονητικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πολλά χιλιόμετρα και υψομετρικά (εκκίνηση από το χώρο της εκδήλωσης- διαδρομή: Βόλος, Πορταριά, Χάνια, Μακρυράχη, Τσαγκαράδα, Νεοχώρι, Καλά Νερά).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις