Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και με την παρουσία επιζώντων Αυστραλών βετεράνων στρατιωτών, γιορτάστηκε στη Μελβούρνη η 73η επέτειος της Μάχης της Κρήτης, με εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν με παρέλαση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του “Βωμού Ανάμνησης” (Shrine of Remembrance).

Είχε προηγηθεί δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ευσταθίου ενώ το Σάββατο το βράδυ δόθηκε μεγάλη πανηγυρική χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό και την Κυριακή γεύμα στο Κρητικό Σπίτι.

Τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπροσώπησε ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Πέτκος ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, πολιτικοί, οι εθνικοθρησκευτικές αρχές, εκπρόσωποι σωματείων της ομογένειας και πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 73η επέτειο της ιστορικής μάχης ο Αυστραλός ιστορικός και συγγραφέας Dr Peter Ewer χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το βιβλίο “ΤHE BATTLE OF CRETE – The Untold Stories”, (Η Μάχη της Κρήτης- Ανείπωτες Ιστορίες».

Το βιβλίο περιέχει πάνω από 70 βιογραφίες Αυστραλών βετεράνων, οι οποίοι πολέμησαν στην Κρήτη, φωτογραφίες, αποσπάσματα επιστολών και τηλεγραφήματα που έστελναν από το στρατόπεδο στους δικούς τους.

Η παρουσίασή του έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου ANZAC House στο κέντρο της Μελβούρνης αλλά την παράσταση έκλεψαν τέσσερις Αυστραλοί βετεράνοι των οποίων η συνολική ηλικία πλησιάζει τα 400 χρόνια, όπως εύστοχα παρατήρησε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Έλλη Σάϊμονς. Στους τέσσερις βετεράνους απένειμε ειδικά αναμνηστικά ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, Αντιπτέραρχος κος Γεώργιος Πέτκος, που βρέθηκε στην Αυστραλία εκπροσωπώντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους εορτασμούς της 73ης επετείου της Μάχης της Κρήτης. Παράλληλα ο αντιπτέραρχος Πέτκος τους ευχαρίστησε θερμά που πολέμησαν στην Ελλάδα.

Η ιδέα ενός βιβλίου που να περιέχει τη βιογραφία των βετεράνων Αυστραλών και Νεοζηλανδών που πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης, είχε γεννηθεί εδώ και χρόνια στη σκέψη πολλών Κρητών της πρώτης και δεύτερης γενιάς. Εκείνος, όμως, ο οποίος αποφάσισε να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα, εκ μέρους του οργανισμού που προήδρευε -της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης-Αυστραλίας- ήταν ο Αντώνης Τσουρδαλάκης που σήμερα είναι πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και με αυτή την ιδιότητα μίλησε στην εκδήλωση αναφερόμενος στην ιστορική μάχη.

Και υπογράμμισε πως, εκτός των άλλων, με το βιβλίο αυτό επιδιώχθηκε «να τονιστούν και οι άρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και να γίνει γνωστό το έπος της Μάχης της Κρήτης και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων, κρητικής καταγωγής, στην πρώτη τους γλώσσα που είναι η αγγλική»

Το βιβλίο θα χρησιμεύσει ως μέσο επικοινωνίας και επαφής, με τους απογόνους των βετεράνων, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, γιατί είναι γεγονός, ότι όσο περνούν τα χρόνια όλοι οι ANZAC βετεράνοι μας, από τη Μάχη της Κρήτης, δεν θα είναι για πολύ ακόμη μαζί μας.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Ντίνα Γερολύμου που με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλίας σημείωσε πως «αυτός ήταν ένας τρόπος να πούμε “ευχαριστώ” σε όλους τους βετεράνους που έκαναν τη μεγαλύτερη θυσία όλων, προσφέροντας αυτήν την ίδια τη ζωή τους, στο βωμό της ελευθερίας».

«Σας ευχαριστώ που αγωνιστήκατε για την πατρίδα μου» είπε στους βετεράνους που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Εκ μέρους των βετεράνων μίλησε ο Gordon Beal που αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των Κρητών αλλά και στο βαρύ τίμημα που πλήρωσαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις