Πέθανε χτες το απόγευμα στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Αθήνας, μετά από μεγάλο αγώνα με τον καρκίνο, η Μάνια (Μαρίνα) Καραϊτίδη, 86 χρονών.

Η Μάνια Καραϊτίδη βρισκόταν από το 1972 στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων. Ήταν το πρόσωπο που κατά κύριο λόγο δημιούργησε την πιάτσα του βιβλίου στη Σόλωνος, όταν, το μακρινό 1978, μετέφερε εκεί από τη Σταδίου το ιστορικό «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», σε μια εποχή που στο δρόμο αυτό δεν υπήρχε παρά η «Ενδοχώρα» και μερικά παλαιοβιβλιοπωλεία.

«Από τότε», έγραφε ο City Lover το 2010 σε σχετικό αφιέρωμα, «το θρυλικό και φιλόξενο γραφείο της κ. Μάνιας, με τα χαρακτηριστικά παλιομοδίτικα δερμάτινα έπιπλα και το πράσινο του ακάλυπτου από τ΄ ανοιχτό παράθυρο, έχει εξελιχτεί σε κέντρο διερχομένων (και …παραμενόντων) για έναν αμέτρητο αριθμό συγγραφέων, διανοουμένων, καλλιτεχνών, ερευνητών, δημοσιογράφων, βιβλιοπωλών, πολιτικών, πανεπιστημιακών, αλλά και απλών αναγνωστών, που θέλουν να πουν μια κουβέντα μαζί της».

Επιβλήθηκε σε έναν έως τότε ανδροκρατούμενο χώρο και έγινε θρυλική μορφή. Στην εποχή της ο κατάλογος των εκδόσεων της «Εστίας», πέρα από τη «Λωξάντρα» και τα υπόλοιπα βιβλία της Μαρίας Ιορδανίδου, ενισχύθηκε και με έργα των Πέτρου Τατσόπουλου, Χρήστου Χωμενίδη, Φαίδωνα Ταμβακάκη, Χρήστου Βακαλόπουλου.

Για την παντοειδή συνεισφορά της, η Mαρίνα Kαραϊτίδη τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το Παράσημο του Tάγματος της Aξίας (τελετή στη Γαλλική Πρεσβεία στις 4.4.2000).

Η κηδεία της Μάνιας Καραϊτίδη θα γίνει την Τετάρτη 4 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο.

Το εκδοτικό της «Εστίας» συνεχίζει αδιατάρακτο στην οδό Ευριπίδου, ενώ το νέο βιβλιοπωλείο της βρίσκεται Διδότου και Δελφών. Η «Εστία» αριθμεί περίπου 130 χρόνια ζωής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις