Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τάσσεται εμπράκτως κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς δώρισε ένα εκατομμύριο λίρες στην εκστρατεία με την ονομασία «Καλύτερα Μαζί».

Η υποστηρίκτρια και χορηγός του εργατικού κόμματος αλλά και φίλη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ, αιτιολόγησε την απόφασή της με ανακοίνωση στην προσωπική της ιστοσελίδα.

«Εξέτασα το ζήτημα της ανεξαρτησίας με ανοιχτό μυαλό και έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του διλήμματος στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Θεωρώ ότι η ανεξαρτησία ίσως μας δώσει κάποιες ευκαιρίες… ωστόσο εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους. Η διστακτικότητά μου δεν έχει να κάνει με την έλλειψη πίστης στους ανθρώπους της Σκωτίας και τα επιτεύγματά τους», αναφέρει η συγγραφέας επισημαίνοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την ιατρική έρευνα.

«Η αλήθεια είναι ότι η Σκωτία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ίδιες προκλήσεις του 21ου αιώνα που αντιμετωπίζει και ο υπόλοιπος κόσμος. Θα πρέπει να συναγωνιστεί τις άλλες χώρες στις ίδιες αγορές και να υπερασπιστεί την ύπαρξή της από τις ίδιες απειλές. Κάθε φορά που ανακύπτουν σημαντικά ζητήματα, όπως το νόμισμα που θα χρησιμοποιούμε ή το εάν θα καταφέρουμε να γίνουμε μέλος της Ε.Ε., αυτά “πνίγονται” στην καταστροφολογία» προσθέτει η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για την πλήρη αποδέσμευση της Σκωτίας.

«Αυτός ο χωρισμός δεν θα είναι γρήγορος και καθαρός. Απαιτείται “μικροχειρουργική” ώστε να αποδεσμευτεί από τρεις αιώνες στενής αλληλεξάρτησης», προσθέτει η συγγραφέας που ζει στο Εδιμβούργο.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της Σκωτίας προσέρχονται στις κάλπες στις 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που θα σπάσει ενδεχομένως τους δεσμούς 300 ετών με την Αγγλία καθορίζοντας το μέλλον της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις