Πωλήθηκε τη Δευτέρα σε δημοπρασία στο Λονδίνο ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πίνακες του Κλοντ Μονέ, ο «Νυμφαίας», έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προσφορές για το συγκεκριμένο έργο του 1906, που απεικονίζει νούφαρα σε τετράγωνο καμβά, διήρκησαν περίπου δέκα λεπτά, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επισημαίνει το ότι ανάμεσα στο πλήθος με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές συγκαταλέγονταν και ασιάτες διαπραγματευτές.

Στο τέλος οι προσφορές στη δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Sotheby’s ανέβαιναν κατά 250.000 στερλίνες!

Το 2010 ο ίδιος ακριβώς πίνακας είχε τεθεί σε δημοπρασία και δεν κατάφερε να «πιάσει» ούτε την τιμή εκτίμησης.

Για το τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης εξηγούν ότι «απλώς αυτή τη φορά η αρχική τιμή ήταν πιο ρεαλιστική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές δεν κινήθηκαν και πάλι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Από τα 46 έργα που διατίθεντο προς πώληση, μόνο τέσσερα δεν κατάφεραν να φτάσουν την αρχική τιμή εκτίμησης, ενώ το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανήλθε στα 148 εκατ. ευρώ.

«Οι αγοραστές προέρχονταν από σχεδόν όλα τα μέρη της γης και ενδιαφέρονταν κυρίως για έργα φημισμένων ιδιωτικών συλλογών. Αν και δεν έχω ακόμα στη διάθεσή μου την πλήρη γεωγραφική κατανομή, είμαι σίγουρη πως η συμμετοχή ήταν παγκόσμια» σχολίασε εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s.

«Το γεγονός ότι δαπανούνται τόσο μεγάλα ποσά για την αγορά τέχνης αντανακλά το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και ταυτόχρονα δηλώνει πως τα σπουδαία έργα των μεγάλων ζωγράφων εξακολουθούν να αποτελούν στόχο για τους συλλέκτες κινώντας τα νήματα της αγοράς», προσέθεσε.

Το δεύτερο εξίσου ακριβοπληρωμένο έργο ήταν μια «Σύνθεση Κόκκινου, Μπλε και Γκρι» (1927) του φημισμένου μοντέρνου ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν, η οποία πωλήθηκε για 18 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις