Σπάνιο έργο του Louis Dupré πουλήθηκε χθες από τον τον Οίκο Sotheby’s στο Παρίσι στην τιμή των 289.500 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη.

Το πορτρέτο του Γάλλου Πρόξενου Louis Fauvel από τον Louis Dupré αντανακλά το ενδιαφέρον της Γαλλίας προς την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα – στην ιστορία της, την τέχνη της και τη σύγχρονη κατάσταση, δεδομένου ότι προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Louis Dupré σπούδασε με τον David και ήταν ο επίσημος καλλιτέχνης του Jérôme Bonaparte στο Kassel (Westphalia). Ο ίδιος επισκέφτηκε την Ελλάδα από τον Φεβρουαρίο έως τον Απριλίου του 1819, και ο πίνακάς του αντανακλά το ενδιαφέρον του για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

Ο Louis-Sébastien Fauvel απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων. Ανακαλύφθηκε από τον Fauvel στην Αθήνα, στις 12 Δεκέμβρη του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από το βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Dupré ήταν ελάχιστα γνωστός κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά μετά θάνατον είχε σημαντική επιρροή, κυρίως μεταξύ των καλλιτεχνών που τον αναγνώρισαν ως τον πρώτο ζωγράφο που αποκάλυψε το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας – η οποία, την εποχή εκείνη, ήταν ελάχιστα γνωστή στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις