Μαρινάκης: Δωρέα-ανάσα στο Μουσείο "Ν. Καζαντζάκης"

Μαρινάκης: Δωρέα-ανάσα στο Μουσείο "Ν. Καζαντζάκης"
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τιμήθηκε από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ως ο μεγάλος ευεργέτης του Μουσείου, το οποίο βρίσκεται στη Μυρτιά του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων.

Η επίσημη τιμητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο και εκτός από την ανακοίνωση της ευεργεσίας, δόθηκε και το όνομα του πατέρα του ευεργέτη σε αίθουσα του Μουσείου ο οποίος, όπως είναι γνωστό ο ίδιος και η οικογένειά του κατάγονται από το Ηράκλειο.

Ο κύριος Μαρινάκης, χορήγησε στο Μουσείο 80.000 ευρώ για να αποφύγει το ίδιο τη χρεοκοπία, ενώ ανέλαβε τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά του έξοδα για τέσσερα χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μουσείο σαν και αυτό, ενώ είπε πως αυτό που κάνει είναι κάτι το αυτονόητο και αυτό θα έπρεπε να κάνουν κι άλλοι ενώ δεν παρέλειψε να δεσμευτεί πως το μουσείο δεν θα κλείσει.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων, επισήμανε πως εμείς οι Κρητικοί θα τα καταφέρουμε γιατί ξέρουμε να βρίσκουμε το δρόμο.

Τον επιχειρηματία υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος του εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μουσείο, ενώ του περιέγραψε και την απίστευτη ταλαιπωρία που συνάντησαν όταν ζήτησαν λίγα χρήματα από υπουργείο Πολιτισμού.

//www.nooz.gr/uploads/marinakis187141.jpg

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μαρινάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης:

"Κυρίες και κύριοι,

H σχέση μου με τον μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, Έλληνα συγγραφέα, ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας μου, έχοντας διαβάσει και αγαπήσει ιδιαίτερα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, είχε αποφασίσει να βάλει σε περίοπτη θέση της παιδικής, ακόμα, βιβλιοθήκης μου, όλα τα βιβλία του.

Ήμουν 6-7 χρονών όταν έχοντας δει πολλές φορές τους γονείς μου να διαβάζουν τα βιβλία του, μου δημιουργήθηκε η περιέργεια ν’ αρχίσω να διαβάζω κι εγώ, χωρίς ωστόσο, λόγω της νεαρής ηλικίας μου, να καταλαβαίνω και πολλά. Ωστόσο, εκείνα τα αθώα, γεμάτα περιέργεια διαβάσματα έγραψαν μέσα μου, στο υποσυνείδητό μου. Έχτισαν μέσα μου τις αρχές και τα πιστεύω του μεγάλου συγγραφέα.

Στα εφηβικά μου χρόνια, πλέον, οι αρχές του Καζαντζάκη είχαν βαθιά χαραχτεί, μέσα μου. Για το πώς έβλεπε τον άνθρωπο, για το εύρος των ανθρώπινων σχέσεων, τον έρωτα, τη διασκέδαση, την εκτίμηση, την εργασία, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τον Θεό. Για το πόσο αγαπούσε, με μοναδικό τρόπο, την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα.

Μέσα από τα δικά του μάτια, ταξίδεψα στα πέρατα της γης, γοητευμένος από τις διηγήσεις του, με έκανε να αισθάνομαι ότι βρισκόμουν κι εγώ εκεί, δίπλα του. Παρατηρητής όσων παρατηρούσε που με τόση μοναδικότητα μετέφερε στα εκατομμύρια των αναγνωστών του στα πέρατα της γης.

Τα βιβλία του υπήρξαν σύντροφοί μου στο εξωτερικό στα μαθητικά, στα φοιτητικά χρόνια, καθώς και στα πρώτα επαγγελματικά μου χρόνια , στο Λονδίνο που βίωνα μέσα από τα γραφόμενα ενός αληθινού κοσμοπολίτη την υπερηφάνεια, τις βαθυστόχαστες σκέψεις και εκφράσεις του, καθώς και τη νοσταλγία.

Όπως συμβαίνει πολλές φορές σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, οι άξιοι άνθρωποι του αναγνωρίζονται και εκτιμούνται πρώτα στο εξωτερικό και μετά εδώ, στην Ελλάδα μας. Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο Καζαντζάκη.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που σήμερα βρίσκομαι εδώ, στον τόπο μου. Εδώ που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους άξιους ανθρώπους του ιδρύματος «Νίκος Καζαντζάκης» για τα επόμενα δέκα χρόνια, προκειμένου να υλοποιήσουμε τα κοινά μας οράματα για νέες, δυναμικές δράσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας.

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην πούμε περισσότερα, γιατί όσα λιγότερα λέει κάποιος για τον μεγάλο συγγραφέα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνει και απολαμβάνει διαβάζοντας τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.

Σας ευχαριστώ
".