Η ρήση του Ρεμπό «Εγώ είναι ο άλλος» δόθηκε ως τίτλος στο φετινό διεθνές φεστιβάλ «Κύπρια 2014», το οποίο θα διαρκέσει από τις 3 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 8 Οκτωβρίου και στην διάρκεια του θα παρουσιαστούν υψηλές παραγωγές παραστατικών τεχνών βασισμένες σε παλαιότερα και νεώτερα κείμενα ή μουσικά έργα.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στο ελεύθερο τμήμα της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, δήλωσε ότι το φεστιβάλ διέπεται από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο συνοψίζεται στη ρήση του Ρεμπώ «Εγώ είναι ο άλλος», που όπως, επισήμανε, «προσδιορίζει την αυτογνωσία σαν ένα ταξίδι”στην ξενότητα του άλλου” και του αποξενωμένου εαυτού μας, με πυξίδα μία «ηθική του σεβασμού για το ασυμβίβαστο».

Ο υπουργός δήλωσε ότι δίνεται ένα στίγμα αναβάθμισης των πολιτιστικών δρώμενων στην Κύπρο.

Παρά το μειωμένο προϋπολογισμό του φεστιβάλ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, έγινε προσπάθεια για ουσιαστική βελτίωση του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής και, χωρίς να απολέσει το φεστιβάλ το διεθνή του χαρακτήρα, δόθηκε μεγάλη έμφαση σε κυπριακές παράγωγες με στόχο τη στήριξη και οικονομική ενίσχυση των Κυπρίων παραγωγών και ανθρώπων του πολιτισμού.

Ο κύπριος υπουργός σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αποφασίστηκε τα εισιτήρια εισόδου να παραμείνουν στις ίδιες χαμηλές τιμές, όπως και πέρσι, δηλαδή στα 5 και 10 ευρώ.

«Η παραμυθία των ανθρώπων μέσα από την τέχνη αποδεικνύεται διαχρονικά ως πολύ αποτελεσματική, γι’ αυτό και θεσμοί, όπως αυτός των «ΚΥΠΡΙΩΝ», αποτελούν σημαντική διέξοδο από την καθημερινότητα», τόνισε ο κ. Καδής.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής:

-ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ του Νικ Πέιν από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου: Μια ιστορία αγάπης, που εξελίσσεται με ποικίλες εκδοχές σε παράλληλα σύμπαντα. Ένα συγκινητικό έργο για τον έρωτα και την ελεύθερη βούληση, για τη γιορτή και το πένθος της ύπαρξης, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

-Ομήρου ΙΛΙΑΔΑ: Η μνημειώδης και επική αυτή παράσταση του σημαντικού σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, μετά από την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία της.

-ΟΙ ΦΟΝΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου: Μια σπαρταριστή κωμωδία σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα και τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων κωμικών.

-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ του Αισχύλου: Ο μύθος του Προμηθέα σε μια σύγχρονη προσέγγιση από το γνωστό σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη με τη συμμετοχή μιας πλειάδας σημαντικών Κυπρίων καλλιτεχνών και τον Φίλιππο Σοφιανό στον ομώνυμο ρόλο.

-Η ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΛΑ ΤΖ’ ΟΙ ΜΑΪΣΣΕΣ, κυπριακό λαϊκό παραμύθι: Μια ευφάνταστη χορο-θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Χριστοδούλου και χορογραφία Χλόης Μελίδου.

-ROSAMUNDE TRIO: Τρεις κορυφαίοι μουσικοί, περιλαμβανομένου του διάσημου Κύπριου πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου, σε μια υπέροχη μουσική διαδρομή με έργα των Σοστακόβιτς, Φρίμπινς και Ντβόρζακ.

-ΜΙΑ EΠΟΧΗ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ: Ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης αναμετράται με την ποίηση του Ρεμπώ σε μια ενδιαφέρουσα και προκλητική παράσταση ζωντανής μουσικής, λόγου και προβολών.

-TRADITION RE-LOADED: Μια όμορφη μουσική περιδιάβαση με τους βραβευμένους Τατ-Τναμπάρ στα μονοπάτια της κυπριακής μουσικής παράδοσης σε συνδυασμό με επιλεγμένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, σε σκηνοθεσία Απόστολου Αποστολίδη.

-GISELLE του Adolphe Adam: Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου η υπέροχη, γεμάτη φαντασία ιστορία της GISELLE, από το Ρωσικό Μπαλέτο St. Petersburg Theatre. Παραστάσεις: 19 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Αμφιθέατρο στη Λάρνακα και 21 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό.

-Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ: Σύγχρονη παράσταση μπαλέτου, βασισμένη στο μνημειακό έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο Κόσμος της Κύπρου», από το Dancecyprus σε χορογραφία της Μαργαρίτας Μαρκίδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του ‘Αλκη Μπαλντά.

-UNRAVELLING: Μα πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση σύγχρονου χορού με την υπογραφή του διακεκριμένου Κύπριου χορευτή και χορογράφου Φώτη Νικολάου και τη συμμετοχή σημαντικών Κυπρίων και ξένων χορευτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις