Όγδοη μέρα του φεστιβάλ σήμερα και οι αφίξεις επιφανών κοντεύουν να ολοκληρωθούν. Πιο πρόσφατοι αφιχθέντες στο Λίντο ήταν οι ηθοποιοί Ίθαν Χοκ, πρωταγωνιστής στη (-)πιρική διασκευή «Κυμβελίνος», και Γουίλεμ Νταφόε και Μαρία Ντε Μεντέιρος, πρωταγωνιστές στην ταινία «Παζολίνι» του Έιμπελ Φεράρα.

Στο Λίντο και ο Ιταλός σκηνοθέτης Μάρκο Μπελόκιο για να παρουσιάσει στο κοινό μια από τις πρώτες του ταινίες, «Η Κίνα είναι κοντά» (1967) που προβάλλεται σήμερα στο τμήμα «Οι κλασικές της Βενετίας» (αναπαλαιωμένες κόπιες κλασικών ταινιών).

Στις δύο σημερινές ταινίες του διαγωνιστικού, «Το τελευταίο χτύπημα του σφυριού» της Γαλλίδας Αλίξ Ντελαπόρτ και «Σίβας» του Τούρκου Καάν Μούζντετσι, το κύριο θέμα είναι τα παιδιά και τα προβλήματά τους- προβλήματα ενηλικίωσης αλλά και σχέσεων με τους μεγάλους (οικογένεια και φίλους) γύρω τους.

Στην ταινία της Ντελαπόρτ, ο Βίκτορ, ο 14χρονος ήρωάς της, βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα που κάποια στιγμή τον αναγκάζουν να πάρει μιαν απόφαση: η μητέρα του είναι ετοιμοθάνατη από καρκίνο, ο άγνωστος γι’ αυτόν μέχρι τότε μουσικός πατέρας του εμφανίζεται στην πόλη τους (το Μονπελιέ) για να δώσει συναυλία με έργο του Μάλερ (και για να συναντήσει ίσως τον Βίκτορ). Παράλληλα το κορίτσι που τον ενδιαφέρει δεν του δείχνει να του δίνει κάποια ξεχωριστή προσοχή.

Το στοιχείο που τελικά αρχίζει να επηρεάζει τον Βίκτορ θα είναι τελικά η μουσική του Μάλερ: μουσική που θα απαλύνει τις σχέσεις του με τους γύρω του και θα τον φέρει σε μια πιο κοντινή επαφή με τον πατέρα του. Η Ντελαπόρτ έφτιαξε μια πρώτη, όμορφη, χαμηλών τόνων ταινία σχέσεων, με ωραίες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς της, ιδιαίτερα από τον νεαρό Ρομέν Πολ στο ρόλο του Βίκτορ.

Ο 11χρονος ήρωας της τούρκικης ταινίας του Μούζντετσι ζει σε ένα απόμερο χωριό, κάπου στην Ανατολία, περνώντας μια βασικά ανιαρή, χωρίς τίποτα το ελκυστικό, ζωή. Κάποτε θ’ ανακαλύψει ένα τραυματισμένο σκυλί, τον Σίβας, και θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί σε σκυλομαχίες, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορέσει να πάρει τον ρόλο του πρίγκιπα στη σχολική παράσταση της «Χιονάτης και των εφτά νάνων» και να εντυπωσιάσει τη φίλη του, Λούνα.

Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τα πρόσωπά του με σιγουριά και δεξιοτεχνία, καταγράφοντας τις σχέσεις και τις αντιδράσεις τους με λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας τους χώρους και γενικά τα (όμορφα φωτογραφημένα) τοπία για να σχολιάσει καταστάσεις και αισθήματα, σε ένα σκηνοθετημένο με άνεση πρώτο μέρος –αντίθετα με το δεύτερο μέρος, όπου κυριαρχεί ο σκληρός και ωμός κόσμος των σκυλομαχιών. Μια πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα ταινία από έναν νέο, ταλαντούχο σκηνοθέτη, που επιβεβαιώνει την πρόσφατη αναγέννηση του τουρκικού κινηματογράφου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις