Εγκαινιάζεται την Πέμπτη επίσημα το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας (Δ.Δ. Αλέας Δήμου Τρίπολης), κτιριακά και μουσειολογικά αναβαθμισμένο.

Ο εκσυγχρονισμός του για τις ανάγκες του οποίου το Μουσείο παρέμεινε κλειστό επτά χρόνια, έχει ως αποτέλεσμα την επανέκθεση των συλλογών του με υπερσύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές.

Με την ανακαίνιση του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, εκθέματα που βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες του.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Το έργο της ανακαίνισης χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και πραγματοποιήθηκε με την εποπτεία της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ολοκληρώνοντας το νέο πρόγραμμα αφήγησης της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας Τεγέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού, σχετικά με την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, ενός από τα πρώτα Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, η επανέκθεση «αναπτύσσεται γύρω από δύο θεματικούς άξονες: Ο πρώτος τιτλοφορείται «Μνήμες Μουσείου» και είναι αφιερωμένος στην ιστορία του Μουσείου.

Στον άξονα «Τεγέα. Η γένεση, συγκρότηση και εξέλιξη μίας ελληνικής πόλης – κράτους» ξετυλίγεται το νήμα της διαμόρφωσης και εξέλιξης της αρχαίας αρκαδικής πόλης και της επικράτειάς της. Η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης είναι αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς, φημισμένο τόπο λατρείας της Πελοποννήσου. Εμπνευστής ενός ευρύτατου προγράμματος ανοικοδόμησης του ιερού κατά τον ύστερο 4ο αιώνα π.Χ. ήταν ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και γλύπτης Σκόπας από την Πάρο, ο οποίος, μετά από την ολοκλήρωση της γλυπτής διακόσμησης του διάσημου Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού στη Μικρά Ασία, αφίχθη στην αρκαδική γη, με την οποία ο ομότεχνος πατέρας του διατηρούσε στενές σχέσεις και φιλοτέχνησε – μεταξύ άλλων – και το γλυπτό διάκοσμο του ναού της Αλέας Αθηνάς. Ο διάκοσμος αυτός, που εκτίθεται στο μουσείο, αποτελεί τη μοναδική πρωτότυπη μαρτυρία της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του μεγάλου γλύπτη του 4ου αι. π.Χ.».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις