Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Musee d’ Orsay του Παρισιού έχει κάνει προκαλέσει την κοινή γνώμη πριν ακόμη υποδεχτεί τον πρώτο επισκέπτη. Κάτι το αναμενόμενο, καθώς τίτλος της είναι «Sade. Attaquer le Soleil» (Σαντ. Ενάντια στον Ήλιο) και θέμα της η αμφιλεγόμενη και ιδιαίτερη προσωπικότητα του Μαρκησίου ντε Σαντ.

Το βίντεο που γύρισαν οι καλλιτέχνες David Freyomond και Florent Michel κατά παραγγελία του μουσείου κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί «ακατάλληλο για ανηλίκους» , όπως και η έκθεση.

Σε 52 δευτερόλεπτα προβάλλεται ένα τεράστιο, διονυσιακό ερωτικό όργιο με δεκάδες γυμνά αντρικά και γυναικεία σώματα, να περιπτύσσονται σε όλες τις στάσεις και με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, ένα όργιο που κορυφώνεται όταν η κάμερα κάνει ζουμ άουτ για να αποκαλύψει το όνομα του «θείου μαρκησίου».

Το βίντεο προκάλεσε αντιμαχόμενες κριτικές, όπως συμβαίνει και με τα έργα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, εξάλλου. Πολλοί το κατέκριναν ως (-)γραφικό και άλλοι ως απλά προκλητικό, όπως η Liberation, η οποία το κατατάσσει στα μεγάλα έργα τέχνης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις