Το Lumen Prize αποτελεί το κορυφαίο βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με την έκθεση The Lumen Prize ανά τον κόσμο. Φέτος, αυτή η εντυπωσιακή έκθεση κάνει σταθμό στην Αθήνα φιλοξενούμενη στη Στέγη, όπου παρουσιάζονται τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013. Επίσης, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου) τα 25 έργα που διακρίθηκαν το 2014.

Ανάμεσά τους θα είναι και το έργο Apodemy (Αποδημία) της Ελληνίδας εικαστικού Κατερίνας Αθανασοπούλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο της περσινής διοργάνωσης. Το έργο είναι μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για την Αθήνα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Εικαστικούς Διαλόγους του 2012 κατόπιν ανάθεσης της Στέγης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, προηγήθηκε στη Στέγη ημερίδα με τίτλο Digital Art: An Ever-Changing Art Form (Ψηφιακή Τέχνη: Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης), όπου κορυφαίοι θεωρητικοί και καλλιτέχνες του είδους εστίασαν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ψηφιακή τέχνη.

Ως προάγγελος της έκθεσης Lumen Prize, λειτουργεί καθημερινά έως τις 10 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης, η προβολή του διαδραστικού έργου Murmur, το οποίο απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο Lumen Prize για το 2014. (Ώρες κοινού Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-22:00 και Σαββατοκύριακο 12:00–21:00. Είσοδος ελεύθερη)

Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

Σε συνεργασία με το The Lumen Prize Exhibition, Cardiff

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις