Αποσύρθηκε εσπευσμένα το 12λεπτο βίντεο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, λίγες μόνον ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του World Travel Market.

Η ταινία με τίτλο «Θεοί, Μύθοι, Ήρωες» περιελάμβανε σκηνές από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 του Χίτλερ στο Βερολίνο. Το λάθος επισήμανε στους Έλληνες αξιωματούχους που βρίσκονταν στο Λονδίνο για την διεθνή τουριστική έκθεση η εφημερίδα Guardian, χαρακτηρίζοντάς το «προσβλητικό».

«Ήταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε», διευκρίνισε στον Guardian ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Πάνος Λειβαδάς.

Από πλευράς ΕΟΤ δημοσιοποιήθηκε η εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή δημοσίευμα που αφορά το επετειακό φιλμ του ΕΟΤ για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Τουρισμού, διευκρινίζεται:

Το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των δέκα λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών που θα ανέβει αύριο στα κοινωνικά δίκτυα, περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α).

Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο».

Στο βίντεο, εμφανίζεται ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής – στα πρότυπα της Χιτλερικής προπαγάνδας περί «αρείας φυλής» – ο οποίος κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, όπου διεξήχθη για πρώτη φορά τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Το πλάνο είναι από το υλικό της σκηνοθέτιδας Λένι Ρίφενσταλ, προπαγανδίστριας του ναζισμού.

Ο Guardian επισημαίνει επίσης ότι το σχεδόν 12 λεπτά διαφημιστικό δεν έτυχε της καλύτερης αποδοχής και θεωρεί ανεξήγητο το λόγο που το ελληνικό σποτ αρχίζει στη Νέα Υόρκη, με αφηγητή έναν Αμερικανό που συμμετείχε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1984, χωρίς να προβάλλει τίποτα από τη σύγχρονη εικόνα της χώρας ή τους νέους καινοτόμους Έλληνες.

Το “διορθωμένο” βίντεο:

Νέα ανακοίνωση ΕΟΤ

Νέα ανακοίνωση για το θέμα που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΤ:

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού ερωτήθηκε από τη Βρετανική εφημερίδα The Guardian για τη χρήση πλάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Συμμεριζόμενος την κριτική και επιθυμώντας να αποκατασταθούν οι όποιες στρεβλές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν, ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων.

Να επισημανθεί ότι: όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε και αφορά την αφή της ολυμπιακής φλόγας, προέρχεται από το επίσημο βίντεο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=2RJR0kYuSqM

Σημειώνεται ότι το επίμαχο πλάνο χρησιμοποιήθηκε αυτούσιο.

Παράλληλα, πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 βρίσκονται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ως εκ τούτου και ανεξάρτητα από την άμεση αποκατάσταση του σφάλματος από πλευράς ΕΟΤ, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για το συνεχιζόμενο θόρυβο, όσο και για την επιλεκτική ευαισθησία την οποία δείχνει η συγκεκριμένη εφημερίδα σε μια κομβική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΤ, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κάθε καλόπιστη κριτική, θα συνεχίζει να εργάζεται για το καλό του ελληνικού τουρισμού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις