Ο «Ντίκενς του Εδιμβούργου» Ίαν Ράνκιν στην Ελλάδα

Ο «Ντίκενς του Εδιμβούργου» Ίαν Ράνκιν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα θα βρεθεί ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ίαν Ράνκιν και θα μιλήσει για τον ήρωα των βιβλίων του, επιθεωρητή Τζον Ρέμπους.

Ο Ίαν Ράνκιν θα συναντήσει τους αναγνώστες των βιβλίων του την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα και την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ θα μιλήσει στο Public Συντάγματος, στην Αθήνα, όπου οι Λατέρνατιβ, Παναγιώτης Μένεγος και Σταύρος Διοσκουρίδης, δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, μαζί με τη μεταφράστρια των βιβλίων του και συγγραφέα Βάσια Τζανακάρη, θα «ανακρίνουν» τον σκοτσέζο συγγραφέα.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στο Public της Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ο Ίαν Ράνκιν θα μιλήσει με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του.
 
«Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στην Ελλάδα! Είναι μια συναρπαστική χώρα. Ελπίζω όσο θα είμαι στην Αθήνα να συναντήσω τους φίλους μου, να πιούμε μπίρα και να συζητήσουμε για μουσική και βιβλία!» είπε λίγο πριν έρθει στη χώρα μας ο δημοφιλής συγγραφέας.
 
Γνωστά για τις περιπέτειες του κυνικού και περιθωριακού σκοτσέζου επιθεωρητή Ρέμπους, τα βιβλία του Ian Rankin φιγουράρουν στις λίστες των best sellers, ενώ του έχουν χαρίσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Στα βιβλία του συνδυάζει την αστυνομική πλοκή με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, θίγοντας επίκαιρα θέματα της εποχής μας.

Ο Rankin έχει χαρακτηριστεί «Ντίκενς του Εδιμβούργου», της πόλης που πρωταγωνιστεί στα βιβλία του, ξεγυμνωμένη από τον ειδυλλιακό της χαρακτήρα. Όλα τα βιβλία του διαδραματίζονται σε δρόμους, κτίρια, παμπ της πόλης, που υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Ο Rankin δημιούργησε τον επιθεωρητή Ρέμπους το 1987. Ο ήρωάς του ήταν τότε 40 ετών, έμπειρος και γοητευτικός, αλλά ο Rankin αρνήθηκε να τον αφήσει παγωμένο στον χρόνο. Έτσι από βιβλίο σε βιβλίο και για 20 χρόνια μέχρι το 2007, παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής του δύσθυμου επιθεωρητή.

Κυνικός, περιθωριακός, με ιδιαίτερη αδυναμία στο αλκοόλ, ο σκοτσέζος αστυνομικός Τζον Ρέμπους εκ πεποιθήσεως αψηφά την εξουσία των ανωτέρων του και ακολουθεί τις δικές του μεθόδους, ισορροπώντας κάθε φορά σε τεντωμένο σκοινί.

Οι περιπέτειές του μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζον Χάνα και χάρισαν στον Rankin μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, καθώς είναι ο συγγραφέας με τα περισσότερα βιβλία ταυτόχρονα στη λίστα των μπεστ σέλερ.