Κυκλοφόρησε το «Μουσικό Ημερολόγιο 2015» (εκδόσεις Αργοναύτης ), που γράφει τα τελευταία 15 χρόνια ο μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης, εμπλουτίζοντας κάθε χρόνο τις σελίδες του.

Είναι 700 μίνι βιογραφικά – μια μικρή εγκυκλοπαίδεια – για τις 365 μέρες του χρόνου. Πρόκειται για ένα χρηστικό ημεροδείκτη και παράλληλα ένα τόμο με πληροφορίες για γεννήσεις, θανάτους και σημαδιακά γεγονότα του ελληνικού τραγουδιού, με έμφαση στο λαϊκό και «έντεχνο».

Πρόσωπα, σκιαγραφήσεις, τίτλοι επιτυχιών, μικρές και μεγάλες στιγμές από το θαύμα του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, με επίκεντρο τα μεγάλα ονόματα τραγουδιστών, συνθετών, στιχουργών, οργανοπαιχτών και παραγόντων. Η νέα έκδοση είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Βαρδή που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 (είχε γεννηθεί στις 7 Αυγούστου του 1948, στο Μοσχάτο). «Από τους μονάκριβους που πάντρεψαν με αξιώσεις το δίπολο ποιότητα – εμπορικότητα, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο αδηφάγο παιχνίδι της μαζικής δισκογραφικής παραγωγής, κατάργησε γλυκά, υποδόρια, με τέχνη και τεχνική, αφορισμούς και διαχωριστικές γραμμές».

Μια ενδεικτική ανθολόγηση του έτους αποδεικνύει πως το εν λόγω τομίδιο συνιστά ένα χρονολόγιο μνήμης για τους Αγίους και Μάρτυρες της Εκκλησίας μαζί με τους «αγίους» και αμαρτωλούς της πενιάς. Και είναι εκπληκτικό τι παιχνίδια παίζουν οι ημερομηνίες:

«7 Ιανουαρίου, Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, πέθανε η Ευτυχία Παπαγιανοπούλου το 1972. Γεννήθηκε το 1893 στο Αϊδίνη της Μικράς Ασίας. Στα μεταπολεμικά χρόνια άρχισε να εκδηλώνει το ταλέντο της στο γράψιμο μέσα από ποιητικές συλλογές που εξέδωσε. Γνωρίστηκε με τη Μαρίκα Νίνου και μέσω εκείνης ήρθε σε επαφή με το Βασίλη Τσιτσάνη. Η εμφάνισή της στο τραγουδιστικό προσκήνιο θα ταράξει τα νερά με τον λεκτικό της πλούτο, την αιχμηρή, ευφάνταστη αλλά και βιωματική γραφή της, το χιούμορ, τη σαφήνεια, τη φιλοσοφία και τη θυμοσοφία της. Η συνεργασία της με τον Τσιτσάνη θα αφήσει εποχή.

Ο μύθος της Ευτυχίας άρχισε να απλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο και σύντομα, σύσσωμοι, κορυφαίοι συνθέτες (Χιώτης, Καπλάνης, Καλδάρας, Μπακάλης και άλλοι) αρχίζουν να την επισκέπτονται στο σπίτι της στον Κολωνό, για να μοιραστούν το χρυσάφι της σκέψης της. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα της και του πάθους της για τη χαρτοπαιξία αλλά, κυρίως εξ αιτίας των σπουδαίων πονημάτων της ο θρύλος της στη δεκαετία του 60 παίρνει πλατιές διαστάσεις. Στις αρχές του 70 θα δοθούν μια σειρά από παραστάσεις με συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών- με σκοπό να εξασφαλισθούν χρήματα για τα μοιραία … απωθημένα της».

Και στη συνέχεια:

20 Ιανουαρίου , Ευθυμίου του Μεγάλου, Ζαχαρίου Άρτης, γεννήθηκε το 1922 στη Ζαγορά του Βόλου ο συνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης, μαέστρος της Columbia και μετά της Odeon.
Την ίδια μέρα γεννήθηκε το 1966 στον Πειραιά ο μαθητής της σχολής Δερβενιώτη δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης.

8 Φεβρουαρίου, του Ασώτου και του Προφήτου Ζαχαρία εκ της Παλαιάς Διαθήκης, πέθανε το 1980 ο Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στο ορεινό χωριό Ανώγεια της Κρήτης. Ο λυράρης που με τη λαλιά του ταξίδεψε τα κρητικά σε όλη την Ελλάδα.
Την ίδια μέρα έφυγε το 1972 ο πρωτοπόρος μπουζουξής και πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης με αιώνια τραγούδια, όπως είναι η «Φραγκοσυριανή».
Την ίδια μέρα γεννήθηκε το 1945 στην Αιτωλοακαρνανία ο Λίνος Κόκκοτος, από τους πρωτοπόρους του Νέου Κύματος.

Στις 23 Φεβρουαρίου, Καθαρά Δευτέρα, Αγίου Πολυκάρπου ιερομάρτυρος και Οσίου Πολυχρονίου, πέθανε το 1956 η Μαρίκα Νίνου, η οποία γεννήθηκε στον Καύκασο το 1918. Από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών που, μαζί με τον Τσιτσάνη αποτέλεσαν ένα από τα πιο περιζήτητα λαϊκά ντουέτα και έκαναν σουξέ όπως το «Είμαστε αλάνια» και δεκάδες άλλα.

Η προσφορά της εργασίας του Κώστας Μπαλαχούτη είναι ότι καταγράφει όχι μόνο τους πασίγνωστους, μα και τους μεγάλους άγνωστους, που δεν είχαν την εύνοια του εμπορικού συστήματος, όπως ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1933 στον Κορυδαλλό, την ίδια μέρα που γεννήθηκε το 1940 στο Κομπότι Άρτας ο κορυφαίος λαϊκός μελωδός Τάκης Σούκας. Μουσικολόγος, δάσκαλος μουσικών οργάνων, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, με μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Πειραιώς και στο Ωδείο Πατρών, ο ποντιακής καταγωγής Αρχιτεκτονίδης μελέτησε σε βάθος την παραδοσιακή μουσική, ίδρυσε ωδείο, εξέδωσε μουσικά βιβλία, συνέθεσε μελωδίες για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ τραγούδια του ερμήνευσε ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Με τραγούδια του ξεκίνησαν την καριέρα τους ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Νταλάρας.

Να σημειώσουμε – για την Ιστορία – ότι το πρώτο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα σε στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου και μελωδία Αρχιτεκτονίδη έχει τίτλο «Προσμονή»- σε ρυθμό ζεϊμπέκικο : «Πότε θ΄ αρθεί μια χαραυγή/ η γη να τραγουδήσει / να αγκαλιάζονται οι λαοί/ «σ΄ανατολή και δύση». Ηχογραφήθηκε από την εταιρεία «Αυλός» λίγες μέρες πριν τη δικτατορία της 21ης Απριλίου και κόπηκε από τη λογοκρισία της χούντας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις