Την πρόθεση του να δώσει το όνομα του Αλβέρτου Αρούχ, του γνωστού κριτικού εστιατορίων Επίκουρου, σε δρόμο ή πλατεία της Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, στην παρουσίαση του βιβλίου του εκλιπόντος, “Η γεύση της μνήμης – Αναμνήσεις και εξομολογήσεις ενός κριτικού εστιατορίων” (εκδόσεις “Ίκαρος”).

Όπως επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση της παρουσίασης, που έγινε σε εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Αλβέρτος Αρούχ, από σεφαραδίτικη οικογένεια της πόλης, δήλωνε γεννημένος καλοφαγάς, ενώ η αγάπη για το φαγητό ήταν συνδετικός κρίκος στις παρέες του.

Στο βιβλίο του ξαναζωντανεύει γευστικές μνήμες από τη Θεσσαλονίκη, ενώ εκφράζει και το παράπονο ότι συνεχώς αλλάζουν τα ονόματα των δρόμων “λες και θέλουμε να ξεχάσουμε την ιστορία μας”.

Στο φαγητό δεν ήταν ψηλομύτης και μπορούσε να προτείνει ένα κουτούκι στου Ψυρρή ή ακριβό εστιατόριο με αστέρια Michelin. Στο βιβλίο του, άλλωστε, θέση έχουν τόσο τα απλά φαγητά όπως το ζυμωτό ψωμί με τις ελιές θρούμπες που του προσέφερε η γιαγιά του η Ασημίνα, όσο και τα πιο εκλεπτυσμένα, όπως το φουά γκρα πάπιας με χέλι καπνιστό.

Μεγάλη σημασία είχε για τον Αλβέρτο Αρούχ η αισθητική των πιάτων, η αρμονία και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις γεύσεις και στα αρώματα.

Ήταν άνθρωπος με γοητεία, φυσική ευγένεια και παιδεία και απείχε από το πολύ και το περιττό.

Για το βιβλίο και για τον εκλιπόντα μίλησαν ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο ποιητής Γιάννης Καρατζόγλου, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο ιστορικός ερευνητής Τζέκυ Μπενμαγιόρ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις