“Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δωσ΄του κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει”.

Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά, εμπνευσμένο από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών, ξετυλίγεται σε μια απόκρυφη πλαγιά του Ολύμπου.

Είναι ” ένα βιβλίο του Μάκη Ρουσομάνη που το εξώφυλλο του το ζωγράφισαν τα ίδια τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών.

Ανάμεσα στα ζώα που ζουν στην κατοικία των 12 θεών της μυθολογίας, ένα αηδόνι κι ένας τυφλοπόντικας δίνουν μαθήματα ζωής και παντοτινής φιλίας μέσα από την αγάπη για τη μουσική.

Μια νυφίτσα και μια αλεπού δημιουργούν εντάσεις ενώ δυο πελαργοί είναι η αιτία να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο.

Η Δόμνα,ο Χρόνης και ο Σίμωνας μπλέκουν σε περιπέτειες εξαιτίας της μελωδικής φωνής του Μελένιου που μέσα από την ιστορία και το πάθημα έρχεται η γνώση. Κάποιος κάτι θα πάθει και έτσι μόνο θα μάθει.

“Το βιβλίο αυτό εγώ το χαρακτηρίζω ως παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εργάζομαι στη Σχολή Τυφλών και εμπνεύστηκα το παραμύθι από τους μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου. Ζήτησα από τη δασκάλα τους να κάνουν οι μαθητές το σκίτσο για το εξώφυλλο του βιβλίου.Ζήτησα να ζωγραφίσουν ένα δέντρο. Το αρχικό σχέδιο το έκαναν μεγαλύτεροι μαθητές με προβλήματα όρασης και το ολοκλήρωσαν οι μαθητές του Δημοτικού βάζοντας τα χρώματα με κάποια καθοδήγηση. Το παραμύθι αυτό μπορεί να χαρίσει στους μικρούς και στους μεγάλους αναγνώστες ταξίδια σε φανταστικά και πραγματικά μέρη με εικόνες,γεύσεις ακόμη και μυρωδιές που βγαίνουν μέσα από της σελίδες. Το παραμύθι του αηδονιού και του τυφλού ποντικού θέλει να διδάξει και να δείξει τον ορισμό της πραγματικότητας και της αγάπης για όλους” λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας του βιβλίου , ο οποίος είναι νοσηλευτής και εργάζεται ως υπάλληλος στο παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Θεσσαλονίκης.

Για να μπορούν να το διαβάσουν οι μαθητές με προβλήματα όρασης το βιβλίο υπάρχει στη βιβλιοθήκη του Ειδικού Σχολείου και του ΚΕΑΤ σε δύο αντίτυπα σε γραφή Braille.

Το βιβλίο δεν εκδόθηκε σε γραφή Braille, απλώς το μετέγραψε σε Braille μία συνάδελφος για να το έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές της Σχολής Τυφλών που θα θελήσουν να το διαβάσουν.

Η έκδοση σε γραφή Braille έχει κάποιο κόστος γιατί μια σελίδα βιβλίου με αυτή τη γραφή βγαίνει τρεις ή τέσσερις σελίδες. Τώρα τα άτομα με προβλήματα όρασης προτιμούν βιβλία σε μορφή CD , δηλαδή προτιμούν να τα ακούνε. Όμως υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να διαβάζουν και υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που εκδίδουν βιβλία σε γραφή Braille” προσθέτει ο κ. Ρουσομάνης.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στις 18.30 στο κτίριο της Σχολής Τυφλών Βασιλίσσης Όλγας 32.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών, Μαρία Βαλεργάκη, η προϊσταμένη του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκίκα, η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Πασχαλίδου , η υπεύθυνη του τυπογραφείου και της βιβλιοθήκης του ΚΕΑΤ, Κρίστυ Προεστού και η κοινωνική λειτουργός του ΚΕΑΤ Βίκυ Σταλένη. Αποσπάσματα του βιβλίου από γραφή Braille θα διαβάσουν οι φοιτητές πρόβλημα όρασης Γιώργος Προεστός και Στράτος Εγγλέζος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις