Δύο σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Μονής της Παναγίας Αψινθιώτισσας, που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια, παρουσιάστηκαν στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Αίμα, Θησαυρός και Ισλαμικό Κράτος: Πόλεμος, Εξτρεμισμός και η Σύληση του Πολιτισμού».

Τα σπαράγματα εντόπισε μαζί με δύο ακόμη η ιδρύτρια του μη κυβερνητικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή, στην κατοχή Καναδού συλλέκτη, ο οποίος της τα παρέδωσε, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα.

Στο ένα σπάραγμα απεικονίζεται σκηνή της αποκαθήλωσης, που δείχνει την Παναγία και στο δεύτερο ένας μάρτυρας. Όπως είπε η κ. Χατζητοφή για την εξακρίβωση του ναού από τον οποίο προέρχονται οι άλλες δύο τοιχογραφίες ζήτησε τη βοήθεια ειδικών.

Ο ναός του μοναστηριού είναι ο μοναδικός εξαγωνικός ναός σε όλη τη Κύπρο και κτίστηκε περί τα τέλη του 11ου αιώνα. Στα τέλη του 14ου αιώνα ο ναός κινδύνευσε να καταρρεύσει, γι’ αυτό κτίστηκαν εσωτερικά υποστηρίγματα και τόξα για να στηριχθεί ο τρούλος και η αψίδα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 ο ναός της Μονής μετατράπηκε σε μάντρα ζώων, ενώ τμήματα των τοιχογραφιών αφαιρέθηκαν. Σήμερα ο ναός είναι ερειπωμένος.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το μοναστήρι πήρε το όνομά του από ένα θάμνο, την αψινθιά που σκέπαζε καλά την είσοδο σπηλιάς μέσα στην οποία κάποιος καλόγηρος έκρυψε την εικόνα της Παναγίας για να την σώσει από την καταστροφική μανία των εικονομάχων.

Μετά από χρόνια, όταν έγινε η αναστύλωση των εικόνων, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έβλεπαν ένα παράξενο φως να λάμπει στο σημείο αυτό του βουνού. Βρήκαν την εικόνα και έκτισαν λίγο πιο κάτω ένα μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι έγινε μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις