Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, έγραψε και κυκλοφόρησε ιστορικό μυθιστόρημα, με δράση που εκτυλίσσεται την προχριστιανική περίοδο στο βασίλειο του Νόρικουμ, το οποίο μετά την αντίσταση 12 κελτικών φυλών, στην περιοχή της σημερινής Αυστρίας και τμήματος της Σλοβενίας, κατέκτησαν οι Ρωμαίοι και το μετέτρεψαν σε επαρχία τους.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο: “Το βασίλειο του Νόρικουμ, Ο Λευκός πάνθηρας”, σε εκδήλωση του εκδοτικού οίκου που έχει εκδώσει και στο παρελθόν έργα μη φανταστικού περιεχομένου του συγγραφέα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, καταδικασθείς για διαφθορά, ο οποίος αποφυλακίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με προσωρινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είπε ότι η ιδέα για το μυθιστόρημα γεννήθηκε πριν από πέντε χρόνια, σε ένα σεμινάριο για την εθνογένεση και τη θεμελίωση των εθνών και ότι από τότε άρχισε να συλλέγει το υλικό.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα υποστήριξε ότι έγραψε το βιβλίο τους τελευταίους πέντε μήνες, την περίοδο που ήταν στη φυλακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας,έχει καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση, για το σκάνδαλο διαφθοράς με την φινλανδική αμυντική βιομηχανία “Patria” και ήταν στη φυλακή από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος έως την τελική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, για το αν θα ισχύσει η καταδικαστική απόφαση, ή θα καθοριστεί νέα δίκη.

Ο Γιάνσα ισχυρίζεται ότι τα κίνητρά της δίωξης σε βάρος του είναι πολιτικά και αναμένει ότι θα αποκατασταθεί δικαστικά και πολιτικά. Είχε καταδικαστεί από τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές αρχές, για κλοπή και δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων, πριν από 26 χρόνια, ως δημοσιογράφος τότε του περιοδικού “Μλάντινα”, σε 18 μήνες φυλάκιση.

Αναφερόμενος στο έργο του, ο Γιάνεζ Γιάνσα είπε ότι δεν μεταφέρει δεδομένα, αλλά επιχειρεί να φωτίσει μία ιστορική στιγμή, η οποία μπορεί να είναι σημαντική, όταν αποσαφηνίζονται και σημερινά γεγονότα.

Η Άντρεγια Βάλιτς Ζβερ, ιστορικός, στέλεχος του SDS και σύζυγος του Σλοβένου ευρωβουλευτή, Μίλαν Ζβερ τόνισε ότι το μυθιστόρημα δείχνει τις εξαιρετικές γνώσεις του συγγραφέα, όσον αφορά τις ιστορικές πηγές και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει τηλεοπτική σειρά.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο “Nova Οbzorja”, που εκδίδει επίσης το περιοδικό “Μλάντινα”, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ