Τον χαρακτήρα ενός δημιουργικού υστερόγραφου προσλαμβάνει η μικρή αναδρομική έκθεση έργων του Δημοσθένη Σκουλάκη, του διακεκριμένου ζωγράφου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο σε ηλικία 75 ετών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία είχε προετοιμάσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο καλλιτέχνης, αλλά δεν πρόλαβε να δει, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, πραγματοποιήθηκαν χθες στην αίθουσα Τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ» στο Κολωνάκι.

Η έκθεση περιλαμβάνει 18 έργα του Δημοσθένη Σκουλάκη, από το 1960 έως τις μέρες μας, ανάμεσα στα οποία και μερικά καινούργια, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά («Κατερίνα Γώγου: Τρία Κλικ Αριστερά», 2008 & «Bonjour Monsieur Courbet», 2009). Μέσα από αυτή τη μικρή επιλογή καταγράφονται όλες οι πτυχές της ζωγραφικής του: Πολιτική ζωγραφική, πορτρέτα, αφιέρωμα στον Τσαρούχη, διαδρομή στον υπόγειο, ο τζόγος και ο μύθος των μορφών.

Ο εκλιπών, πνεύμα ανήσυχο με πολλές δραστηριότητες σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο, κατάφερε να αφομοιώσει τις ποικίλες εμπειρίες της ζωής του – κυρίως από τα ταξίδια και την παραμονή του στο εξωτερικό – και να τις μετουσιώσει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωγραφική πρόταση.

Κεντρικό θέμα στα έργα του Δήμου Σκουλάκη υπήρξε πάντοτε, έμμεσα ή άμεσα, ο άνθρωπος. «Ένα ταξίδι στο χρόνο, από τα έργα στη Σχολή Καλών Τεχνών έως την πιο ώριμη δουλειά του, μας αποκαλύπτει την ταυτότητα ενός καλλιτέχνη με σταθερή πορεία και εξέλιξη. Η έννοια της σειράς που προτιμά να χρησιμοποιεί, δίνει μια συνοχή και μια λογική στη δουλειά του. Τα έργα δένονται το ένα με το άλλο από την αρχή της πορείας του ως σήμερα, γεγονός που μεταφράζεται σε ζωγραφική ποιότητα», σημειώνει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Ήρα Παπαποστόλου.

«Κοινά σημεία που συνθέτουν τη ζωγραφική του ταυτότητα είναι ο ρεαλισμός, αλλά και η μεταφυσική ατμόσφαιρα, η χρήση συμβόλων, η ανθρώπινη φιγούρα, ο σταματημένος χρόνος, η έννοια της μνήμης, το πορτρέτο, η αυτοπροσωπογραφία, η κοινωνικοπολιτική κριτική ματιά, η αναζήτηση ταυτότητας» συμπληρώνει η κ. Παπαποστόλου, η οποία τοποθετεί το έργο του κοντά στην ομάδα της Αφηγηματικής Παραστατικότητας των μέσων της δεκαετίας του ‘60, κοντά στους Ισπανούς καλλιτέχνες της Equipo Cronica της δεκαετίας του ’70, καθώς και στο ιταλικό κίνημα Pittura Colta της δεκαετίας του ‘80.

Γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Χανιά, ο Δημοσθένης Σκουλάκης σχεδίαζε από μικρός να δραπετεύσει από τα συμβατικά σύνορα που τον περιόριζαν. Σπούδασε ζωγραφική, αρχικά με τον Σπύρο Παπαλουκά και για ένα μικρό διάστημα πλάι στον Φώτη Κόντογλου. Το 1959 μπαίνει στο προκαταρτικό τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιώργο Μαυροϊδη και το 1961 στα εργαστήρια της σχολής με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, παρακολουθεί και το εργαστήριο σκηνογραφίας -διακοσμητικής του Βασίλη Βασιλειάδη. Ταξιδεύει στο εξωτερικό, εμπλέκεται με την πολιτική, υπηρετεί τη δημοσιογραφία έως το 1984, οπότε και καταπιάνεται αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Ο Δήμος Σκουλάκης έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις, έλαβε δε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στα μουσεία της πόλης των Αθηνών, Μπενάκη, Ίωνος Βορρέ, Φρυσίρα, στην Πινακοθήκη Τέλλογλου στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και πολλοί φίλοι αλλά και συγγενείς του Δημοσθένη Σκουλάκη. Μεταξύ άλλων ήταν η σύζυγός του, Αθηνά Ραπίτου, ο πρώην διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, ο ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και καθηγητής της ΑΣΚΤ, Χρόνης Μπότσογλου, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη και οι δημοσιογράφοι Νίκος Βατόπουλος και Γιώργος Βότσης.

«Το δυστύχημα το μεγάλο είναι ότι αυτή την έκθεση την κουβεντιάζαμε με τον αδερφό μου, τον Δήμο και είχαμε πει να τη στήσουμε μαζί. Εγώ είμαι εδώ απόψε αλλά λείπει εκείνος» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στενός φίλος και κουμπάρος του ζωγράφου, Χ. Μπότσογλου.

Η έκθεση έργων του στην γκαλερί Περί τεχνών (Ηροδότου 5) θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 7 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις