Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, υπέβαλε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, αιτία της παραίτησής του είναι κατ΄αρχήν «οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με αφετηρία την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ».

Επιρρίπτει δε ευθύνες και στο υπουργείο Πολιτισμού, «για αδράνεια που επιβάρυνε το κλίμα».

Ακολουθεί η επιστολή της «οριστικής και αμετάκλητης» παραίτησης του κ. Μάρκαρη από πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Αυτή η αρνητική τροπή στις συνεδριάσεις του ΔΣ είχε ως αφετηρία την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ και τις διεργασίες που ακολούθησαν ως τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. Τα μέλη που κατά πλειοψηφία είχαν επιλέξει ως γενικό διευθυντή τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο ανέμεναν μετά βεβαιότητος το διορισμό του.

Όταν όμως ο διορισμός δεν προχώρησε και επιπλέον τα πλειοψηφούντα μέλη πληροφορήθηκαν ότι ένα άλλο μέλος του ΔΣ είχε να υποβάλει ενστάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού χωρίς να ενημερώσει ΔΣ, τότε η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία.

Σήμερα η σύγκρουση αυτή έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των συνεδριάσεων του ΔΣ και έχει μεταφερθεί στους διαδρόμους του ΕΚΚ, όπου κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ένα μέλος αποκαλεί το άλλο “προδότη” (προφανώς επειδή δεν ψήφισε τον κ. Χάρη Παπαδόπουλο) και το άλλο απειλεί τον «αντίπαλό» του ότι τον έχει φακελώσει και μπορεί να τον κάψει.

Οφείλω να ομολογήσω ότι και η στάση του υπουργείου Πολιτισμού συντέλεσε στη δημιουργία αυτού του κλίματος. Το υπουργείο Πολιτισμού μπορούσε να διορίσει, ή να αναπέμψει το θέμα στο ΕΚΚ, ή και να παρατείνει τη θητεία του γενικού διευθυντή. Η αδράνεια, που επέδειξε και η διατήρηση της εκκρεμότητας, επιβάρυναν το κλίμα.

Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Στις 15 Ιανουαρίου έληξε και η παράταση της θητείας του γενικού διευθυντή κ. Γρηγόρη Καραντινάκη. Σύμφωνα με γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του ΕΚΚ δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός αναπληρωτής γενικός διευθυντής μέχρι να διοριστεί ο τακτικός επόμενος.

Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε ποιους κινδύνους ενέχει αυτή η αναγκαστική λύση με ένα ΔΣ που βρίσκεται σε διαρκή και διαρκώς οξυνόμενη σύγκρουση.

Η κατάσταση αυτή πλήττει καίρια το κύρος του ΔΣ και εσωτερικά, ως προς τα στελέχη και τους εργαζόμενους του ΕΚΚ, αλλά και εξωτερικά στον κινηματογραφικό χώρο.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο άντεξα ως σήμερα τις μετωπικές σύγκρουσεις, επιθέσεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες που διέπουν τις σχέσεις των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, εντός και εκτός των συνεδριάσεων του, ήταν η επιθυμία μου να εγκρίνει το ΔΣ ως το τέλος του παρελθόντος χρόνου τις αξιολογηθείσες προτάσεις για τη χρηματοδότηση ταινιών, ούτε ώστε οι δημιουργοί του κινηματογραφικού χώρου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις ταινίες τους.

Από τη στιγμή που ο στόχος αυτός επετεύχθη, θεωρώ υποτιμητικό έως προσβλητικό για το άτομο μου να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ. Καλώς ή κακώς δε διαθέτω προσόντα διατητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες.

Συνεπώς σας υποβάλλω με την παρούσα επιστολή μου την οριστική και αμετάκλητη παραίτηση μου από πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ.

Με εκτίμηση
Πέτρος Μάρκαρης»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις