Εκθεση για το «πολύτεχνο όραμα» του αρχιτέκτονα- μουσικολόγου Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου (1915- 2000), υποστηρικτή της διεθνούς πρωτοποριακής καλλιτεχνικής σκηνής, εγκαινιάζεται στις 5 Φεβρουαρίου, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Παρουσιάζεται σπάνιο έντυπο και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από μια ακόμη λιγότερο μελετημένη διάσταση του θεωρητικού λόγου και της δράσης που ανέπτυξε στην οικιστική και τη μουσική ο Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, την ιδέα της συνεργασίας των τεχνών και τη σύμπραξη, κυρίως, εικαστικών τεχνών και μουσικής.

Η έκθεση, όπως και η έκδοση που τη συνοδεύει, εστιάζουν στις δεκαετίες 1960 και 1970, στις αφετηρίες που τον οδήγησαν στο ενδιαφέρον και τη συστηματική υποστήριξη της πολύτεχνης δημιουργίας και αναδεικνύουν την επαφή του και προβολή στην Ελλάδα καλλιτεχνών της διεθνούς πειραματικής σκηνής, τις συνεργασίες που είχε με φορείς της εικαστικής ζωής του τόπου, τις σχέσεις που ανέπτυξε με εικαστικούς καλλιτέχνες, τις συμπράξεις μουσικών και εικαστικών καλλιτεχνών που παρακίνησε ή υποστήριξε, καθώς και τις θεωρητικές του θέσεις αλλά και τις ιδέες του για ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο στην ουσία οραματίστηκε ως ένα εργαστήρι αλληλεπίδρασης των τεχνών.

Το υλικό προέρχεται από το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας- Ίδρυμα Χουρμούζιου- Παπαϊωάννου, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το Αρχείο Καλλιτεχνών του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το αρχείο Διοχάντης και από το αρχείο του Ανέστη Λογοθέτη.

Σε παράλληλη εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μέσα από πρωτογενείς μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν, συνεργασίες του σε πολύτεχνες δράσεις από τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις