Με στοχευμένη προσπάθεια, με βάση το αξιόλογο δυναμικό της και με τη νέα διάσταση που θα προσδώσει ο καινούριος χώρος στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) προχωρεί σε ανοίγματα για να αναπτύξει και να διευρύνει διεθνείς συνεργασίες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, πραγματοποίησε σειρά επαφών με Αμερικανούς καλλιτεχνικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και με τα διευθυντικά στελέχη της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης. Μια από τις βασικές προτεραιότητές του ήταν η προώθηση του προγράμματος για την οικονομική στήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενημερώνοντας παράλληλα φορείς και στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για τις δραστηριότητες της ΕΛΣ.

Επίσης, σε εκδήλωση που έγινε στο National Opera Center στο Μανχάταν, με τίτλο «Meet the Maestro», ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για την όπερα και γενικότερα για τον σύγχρονο πολιτισμό στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΛΣ που θα λειτουργήσουν στο ΚΠΙΣΝ.

«Πάρα πολύς κόσμος νομίζει ότι ο πολιτισμός είναι κάτι περιττό, όμως εμείς που τον υπηρετούμε πιστεύουμε ότι είναι το κλειδί της ανάπτυξης και της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

«Ο λόγος που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τη Νέα Υόρκη μια διεθνή προσπάθεια, κάτι σαν roadshow, έχει πολλαπλή σημασία» σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, προσθέτοντας: «Πρώτο, εδώ υπάρχει μια πολύ ισχυρή ελληνική κοινότητα και πάνω απ’ όλα είναι παρούσα σε μια πολυεθνική κοινότητα. Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό έχει και η τέχνη και η ΕΛΣ θέλει να αποχτήσει διεθνή χαρακτήρα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η Νέα Υόρκη είναι πολύ κατάλληλο μέρος.

Δεύτερο, είναι ότι εδώ βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανθρώπων που πραγματικά υπηρετούν πάρα πολύ σοβαρά αυτό το όραμα και που έκαναν αυτή την τεράστια δωρεάν των 566 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό κράτος, φτιάχνοντας με απόλυτη σοβαρότητα και απόλυτη ακρίβεια στο χρονοδιάγραμμα, ένα λαμπρό πολιτιστικό κέντρο, του οποίου προβλέπεται η αποπεράτωση στην κατασκευαστική του μορφή στο τέλος του 2015. Αρχές του 2016, θα αρχίσει η διαδικασία παράδοσης στο Δημόσιο και υπολογίζουμε τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2016 να αρχίσει η Λυρική να κάνει τις πρώτες της δοκιμαστικές πρόβες και παραστάσεις, ούτως ώστε, καλώς εχόντων των πραγμάτων και έχοντας το Δημόσιο ξεπεράσει τα όποια προβλήματα στην παραλαβή, να μπορέσει να ξεκινήσει, για πρώτη φορά, την περίοδο 2016-17, στο νέο της χώρο.

Υπολογίζεται ότι θα είναι τέλος φθινοπώρου, με αρχές χειμώνα του 2016 έτοιμο το Κέντρο Πολιτισμού, που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος».

Αναφερόμενος στους «νέους ορίζοντες» που διαμορφώνονται, με τις νέες εγκαταστάσεις της Λυρικής, επισήμανε: «Για μας, αυτό το μεγάλο στοίχημα είναι κάτι που από την αρχή πρέπει να ξεπεράσει τα στενά όρια του κοινού που παρακολουθεί την όπερα και να διευρύνει την προσφορά, ούτως ώστε να διεισδύσουμε σε καινούριο κοινό. Αυτό ακριβώς τον οραματισμό εξυπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Οι συνεργάτες μου και εγώ, που είχαμε την τύχη να αναλάβουμε τη διεύθυνση του οργανισμού το 2011, είπαμε ότι ακριβώς αυτό που συμβαίνει έξω (με τους αγανακτισμένους στην Πλατεία Συντάγματος) μάς επηρεάζει και εμάς, γιατί κάπως έτσι αισθανθήκαμε και εμείς, αγανακτισμένοι. Είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν ένας τέτοιος δυνατός οργανισμός, με μια τόσο μεγάλη προοπτική, να είναι μόνο για μια κλειστή ομάδα ανθρώπων και ότι πρέπει να ανοίξει.

Αναπτύξαμε λοιπόν ένα στρατηγικό συνδυασμό για τη Λυρική, σε απρόσμενους χώρους, όπως: στην κρεαταγορά της Βαρβακείου, στο λιμάνι του Πειραιά, σε χάπενινγκ μέσα σε αεροπλάνο της Aegean, στο μετρό, όπου ο κόσμος έβλεπε απρόσμενα μπαλέτο, σε λεωφορείο που γυρνούσε μέσα στην πόλη και παρουσίαζε όπερα, σε πλατείες από το Κολωνάκι μέχρι τον Κολωνό. Ενώ στην αρχή αυτό το πράγμα ήταν πρωτόγνωρο, σιγά-σιγά ο κόσμος άρχισε να το αγκαλιάζει».

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «πρέπει, επίσης, να υπάρχει πρωτοτυπία, να μην γίνεσαι κουραστικός, να μην γίνεσαι επαναλαμβανόμενος, να είσαι αρεστός», παρουσιάζοντας ως παραδείγματα τα προγράμματα: «Μουσικός περίπατος», «Η όπερα της βαλίτσας», «Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού» και «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», υπογραμμίζοντας τη «σημαντική συμβολή» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι «η Λυρική είναι φορέας που παράγει πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν και εκτός από τις προσπάθειές μας εντός της Ελλάδας, η Λυρική έχει αρχίσει και να εξάγει πολιτιστικό προϊόν. Με τις νέες εγκαταστάσεις, οραματιζόμαστε να γίνει πυρήνας πολιτιστικής δημιουργίας». Όπως δήλωσε, η ΕΛΣ συμμετέχει πλέον στον διεθνή οργανισμό «Opera Europa» και ένας από τους στόχους είναι να πραγματοποιηθεί το 2017 το συνέδριο του «Opera Europa» στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι «εδώ, υπάρχει τεχνογνωσία για το fundraising. Για πρώτη φορά, η ΕΛΣ αποκτά το δικό της δίκτυο υποστηρικτών και ενισχυτών. Δεν μπορεί να περιμένει όσα θέλει να έχει από το κράτος. Θα διεκδικεί από το κράτος τα απαραίτητά της, αλλά για τα αναπτυξιακά της προγράμματα θα πρέπει να αποκτήσουμε υποστηρικτές και να αυξήσουμε τους φίλους μας, εντός και εκτός Ελλάδας. Οι πρώτες εντυπώσεις που έχουμε είναι πολύ θετικές.

Δεν μένουμε φυσικά στις εντυπώσεις. Η δουλειά είναι θέμα αποτελέσματος. Αυτό είναι μια μακρά πορεία που έχουμε μπροστά μας, αλλά έπρεπε να ξεκινήσουμε και αυτό επιχειρούμε εδώ στη Νέα Υόρκη. Η Λυρική βγαίνει από το μικρόκοσμό της. Είμαστε ρεαλιστές, αλλά και οραματιστές. Πιστεύουμε πως είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Φιλοδοξία μας είναι να αναπτυχθεί ένα διεθνές δίκτυο υποστηρικτών για να υποστηρίξει τη διεθνή προοπτική του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, τον κ. Μιχαηλίδη παρουσίασε ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου. Για ορισμένες πτυχές της «διεθνούς προσπάθειας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναφέρθηκε και η προϊστάμενη του τμήματος διεθνών χορηγιών της ΕΛΣ, Susanne Plaehn.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις