Αναβιώνει σήμερα το βράδυ στις συνοικίες των Ιωαννίνων το έθιμο της «Τζαμάλας», της μεγάλης φωτιάς που θα ανάψει μετά τον εσπερινό στις πλατείες για να δώσει την ευκαιρία στο κόσμο να χορέψει, να ξεφαντώσει, με τσίπουρο, εδέσματα και ζεστή φασολάδα.

Αν και ο καιρός είναι βροχερός και η θερμοκρασία χαμηλή, όλα είναι έτοιμα στις συνοικιακές πλατείες. Μέσα σε ένα κύκλο από ψιλή άμμο που έχει διάμετρο περίπου 6 μέτρα, έχουν τοποθετηθεί πολλά κούτσουρα και κορμοί δένδρων, ώστε η φωτιά να καίει μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας.

Οι Γιαννιώτες που τηρούν στην κάθε γειτονιά το έθιμο, έχουν και μια διάθεση ανταγωνισμού, δηλαδή συναγωνίζονται στο ποια γειτονιά θα κάνει την μεγαλύτερη Τζαμάλα ενώ μεταμφιεσμένοι οι περισσότεροι, θα επιδοθούν σε αστεία πειράγματα.

Το έθιμο που χάνεται στο βάθος του χρόνου, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό.

Στην ουσία είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

Ο Δήμος των Ιωαννιτών, συμβάλει ουσιαστικά στην αναβίωση του εθίμου και συνεργάζεται με τους συλλόγους της κάθε γειτονιάς, για την τροφοδοσία σε ξύλα και κρασί.