Φθόνος, διαφθορά, διαπλοκή, ύποπτες δοσοληψίες, ιδεολογικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις, στο όνομα της δημοκρατίας. Ένα πολιτικό δράμα που θέτει διαχρονικά ερωτήματα για την εντιμότητα, την ελευθερία, την πολιτική Αρχή, απεικονίζοντας τη σύγχρονη πραγματικότητα και παραμένοντας διαρκώς επίκαιρο.

Προσφέροντας βήμα σε δημιουργικούς και ανήσυχους συνθέτες της εποχής μας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί, σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση, την πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη «Ιούλιος Καίσαρ» μόνο σε δύο παραστάσεις, την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:30), στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης, το ποιητικό κείμενο του οποίου βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που έχει ως θέμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν.

Παίρνοντας αποστάσεις από τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις, ο γνωστός συνθέτης πρωτοτυπεί. Αντικαθιστά την καθιερωμένη ορχηστρική συνοδεία με έναν ευφάνταστο οργανικό συνδυασμό: Εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών. Αλλά και το φωνητικό μέρος της παρτιτούρας του, εκτός από τους σολίστ, παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον με την πολυπληθή χορωδία (150 άτομα) από χορωδούς και ηθοποιούς, αφού πρωταγωνιστής του έργου αναδεικνύεται, εντέλει, ο λαός.

Το ανέβασμα του έργου στηρίζει το Ωδείο Αθηνών, προσδίδοντάς του εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σπουδαστές, καθηγητές, απόφοιτοι του Ωδείου και της Δραματικής Σχολής αποτελούν το κύριο Σώμα των εκτελεστών. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ υπό τη διδασκαλία του μαέστρου Δημήτρη Μπουζάνη.

Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969 και θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης από το 1991 έως το 2005, ενώ παράλληλα είχε συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (2004) και στο Ωδείο Kodály (1992), ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Η παρουσίαση του Ιούλιου Καίσαρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου «Όπερα στο Μέγαρο». Επίσης, έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι οι εξής: 9 ευρώ (Ζώνη Γ’), 15 ευρώ (Ζώνη Β’), 22 ευρώ (Ζώνη Α’) και 30 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη). Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις