Το πνεύμα του Έλληνα στοχαστή Κώστα Αξελού παραμένει ζωντανό στους κύκλους παρισινών διανοούμενων, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, (4 Φεβρουαρίου 2010).

Η επανέκδοση του από χρόνια εξαντλημένου βιβλίου του «Μαρξ, ο στοχαστής της Τεχνικής, από την αλλοτρίωση του ανθρώπου στην κατάκτηση του κόσμου» (πρώτη έκδοση 1961), τον περασμένο μήνα, αναθέρμανε το ενδιαφέρον των Γάλλων φιλοσόφων αλλά και ενός πλατιά ευαισθητοποιημένου κοινού.

Με αφορμή την επανέκδοση, φίλοι και σπουδαστές της σκέψης του Κώστα Αξελού συναντήθηκαν χθες στο βιβλιοπωλείο «Tschann» στη γειτονιά της Μονπαρνάς, όπου έζησε ο Αξελός, για να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν μαζί κάποια αποσπάσματα «από τον ζωντανό διάλογο του Αξελού με τον ιδρυτή του Μαρξισμού» όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή του που υποστήριξε το 1959 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, παράλληλα με τη διατριβή «Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία».

Στη συνάντηση, την οποία οργάνωσε η Κατερίνα Δασκαλάκη, επί σειρά ετών σύντροφος του Κώστα Αξελού και νυν πρέσβειρα της UNESCO, παραβρέθηκε και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι, Θεόδωρος Πασάς. Τη συζήτηση καθοδήγησαν οι Γάλλοι φιλόσοφοι και μελετητές του έργου του Αξελού, Ζαν-Φιλίπ Μιλέ και Κλοντ Ροέλ, ο εκδότης Κλοντ Νεμέ και η φιλόσοφος και ψυχολόχος Μαρία Αβέρωφ-Αϊζεστάιν.

Με προσωπικές μαρτυρίες, αλλά και ανάγνωση αποσπασμάτων, κατέδειξαν την αναλυτική δύναμη της σκέψης του Αξελού για την περαιτέρω κατανόηση της σκέψης του Μαρξ, η οποία σημάδεψε την ιστορική πραγματικότητα του 20ού αιώνα.

Στο βιβλιοπωλείο, το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ξεφυλλίσει και δύο νέες εκδόσεις του έργου του Κώστα Αξελού, «Μία σκέψη στον ορίζοντα της περιπλάνησης» εκδόσεις Encre Marine και «Η εξορία είναι η πατρίδα της σκέψης» εκδόσεις Rue d’Ulm.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις