Μια διαφορετική, ριζοσπαστική θεώρηση της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ φιλοδοξεί να αναδείξει το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα “Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς”, που θα προβληθεί στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο ξεκινά στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια συνέντευξη – ποταμό, ο Ελληνοαμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, καθηγητής και διευθυντής ελληνοαμερικανικών σπουδών στο Queens College της Νέας Υόρκης Νταν Γεωργακάς αφηγείται την προσωπική του ιστορία. Μιλάει για την εγκατάσταση των γονιών του στην Αμερική, τις σπουδές και την άνδρωσή του στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, τη θέση της ελληνικής κοινότητας εκεί και τον ρατσισμό.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ είναι στην τωρινή της θέση, γιατί όταν οι Έλληνες έφτασαν στην πόλη δεν τους επέτρεψαν να μετακομίσουν στις “γειτονιές των λευκών”, αλλά τους έβαλαν δίπλα στους ανεπιθύμητους, που ήταν οι μαύροι.

Ο Κώστας Βάκκας γνώρισε τον κ. Γεωργακά, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας “Ταξισυνειδησία” και, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε το ανοιχτό του μυαλό, την ευρεία του μόρφωση και τις αντιλήψεις του για τη ζωή.

“Μέχρι την εποχή τη δική του, είχαν γραφτεί συγγράμματα, βιβλία ιστορικά για τους Ελληνοαμερικανούς και τους Έλληνες μετανάστες που κατάφεραν να προοδεύσουν, να κάνουν χρήματα, το κριτήριο δυστυχώς είναι το οικονομικό…, κανείς δεν είχε ασχοληθεί με τους εργαζόμενους, που ήταν η τεράστια πλειοψηφία” υπογραμμίζει ο κ. Βάκκας.

Ο Νταν Γεωργακάς, με έργα του όπως το “Greek Αmericans at work”, εξετάζει τις συνθήκες εργασίας και τους απεργιακούς αγώνες των Ελλήνων. Πιστεύει, δε, ότι αν και οι Έλληνες είναι μειοψηφία στις ΗΠΑ σε καίριες ιστορικές στιγμές, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για να κερδηθούν κατακτήσεις συνολικά για τους εργαζόμενους.

Στον “Επαναστάτη της διασποράς”, ο κ. Γεωργακάς, μιλά επίσης για τις μαρξιστικές επιρροές και την ακτιβιστική του δράση ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δικτατορία στην Ελλάδα. Από την πρώτη μέρα, όπως λέει, έδωσε το “παρών” στο αντιδικτατορικό κίνημα, γιατί θεωρούσε απίστευτο “να επιστρέψει ο φασισμός στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα”.

“Δεν μπορούσα να το χωνέψω, ήταν απαράδεκτο” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα προβλήθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ, η απεργία πείνας που έκανε εκείνη την εποχή, μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ο κ. Βάκκας τονίζει ότι στην αντιδικτατορική του δράση βρήκε πιο πολύ κατανόηση από τους Αμερικάνους, παρά από τις επίσημες αρχές των Ελλήνων μεταναστών.

Μεγάλο του πάθος είναι ο κινηματογράφος και πιστεύει ότι όλες οι ταινίες, ανεξάρτητα από το θέμα τους, είναι πολιτικές. Είναι σύμβουλος έκδοσης του κινηματογραφικού περιοδικού Cineast, μια “συλλογική προσπάθεια” στην οποία συμμετέχει από το 1969.

Η ταινία “Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς” θα προβληθεί στην αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη” (Λιμάνι-Αποθήκη Δ) την Πέμπτη 19/3 στις 20:00 και το Σάββατο 21/3 στις 12.30 το μεσημέρι.

Γ. Χατζηγεωργίου (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις