Μία έκθεση εμπνευσμένη από την παρούσα πολιτικο-οικονομική κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Νότο και πώς αυτή αποτυπώνεται στην καλλιτεχνική έκφραση των δημιουργών μέσα στις τρέχουσες συνθήκες, εγκαινιάζεται υπό τον τίτλο P.I.G.S, απόψε, Δευτέρα, (θα διαρκέσει έως τις 21 Μαρτίου) στον Κοινωνικό Κέντρο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, στα Εξάρχεια.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση και κίνητρο από τον επικριτικό τρόπο με τον οποίον είθισται ν’ αναφέρονται, από την έναρξη της κρίσης, ο Τύπος, οι αγορές κι οι διεθνείς χρηματο-οικονομικοί θεσμοί, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ιταλία, χρησιμοποιώντας τα ακρώνυμα της αγγλικής ονομασίας τους για να σχηματίσουν τη λέξη P.I.G.S (Γουρούνια) για να υποδηλώσουν την «τοξικότητα» των οικονομιών τους.

Η ιδέα των P.I.G.S. βασίζεται στην οργάνωση μίας σειράς παρεμβατικών εκθέσεων καλλιτεχνών, βιντεο-προβολών και περφόρμανς, με την παράλληλη πραγμάτωση κύκλων ομιλιών, ή στρογγυλών τραπεζιών, σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Στόχος είναι η προώθηση κι οργάνωση δικτύων κοινωνικού και καλλιτεχνικού/ αρχιτεκτονικού/ θεωρητικού ακτιβισμού μεταξύ των χωρών αυτών, καθώς καθίσταται επιτακτική η αντίδραση στις υποδόριες και μη ηθελημένες –επιβεβλημένες νέες μορφές κοινωνικής διαστρωμάτωσης και πως οι εκάστοτε εμπειρίες καθεμιάς κοινωνίας κι η επιμέρους ανάλυσή τους στις αντίστοιχες χώρες, αξίζει να γίνουν κοινό κτήμα και βάση για την επεξεργασία και την προώθηση κοινών—κι εξειδικευμένων—λύσεων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το P.I.G.S. αποτελεί ένα project, που συνδέει με συνεκτικό τρόπο την Τέχνη, την Αρχιτεκτονική, την Ανθρωπολογία και τη Φιλοσοφία της Πράξης, που θα ξεκινήσει να διοργανώνεται στην Αθήνα (από το A.R.T.H.E.S.I.S), τη Ρώμη, τη Λισσαβώνα και τη Βαρκελώνη.

Η αντίστοιχη έκθεση στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί στο διάσημο Auditorium, του Ρέντσο Πιάνο, στις 3-12 Απριλίου, ενώ στη Βαρκελώνη, τα P.I.G.S θα φολοξενηθούν στις 2-3 Μαΐου στον γνωστό εκθεσιακό χώρο μοντέρνας τέχνης της πόλης Santa Monica.

Πέρα από την έκθεση, στις 20 Μαρτίου, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Nosotros στρογγυλό τραπέζι, με τη συμμετοχή του ανθρωπολόγου Andrea Aurelli των παρόντων καλλιτεχνών, διανοουμένων, από τις συμμετέχουσες χώρες (Mauro Folci, Laura Cazzaniga) και ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με τους Franco ‘Bifo’ Berardi, Juan Domingo Estop, Cristian Marazzi.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιείται από τη Laura Cazzaniga, resident artist του A.R.T.H.E.S.I.S και η δημόσια δράση Ζ/Ζει με τη συμμετοχή του κοινού-εθελοντών.

Στην έκθεση της Αθήνας, της οποίας τη διοργάνωση υπογράφει ο θεωρητικός της Τέχνης/κριτικός Δρ Γιώργης-Βύρων Δάβος, θα παρουσιασθούν σημαντικά και διάσημα βίντεο από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο Santiago Sierra, με το εμβληματικό ‘Τα γουρούνια καταβροχθίζουν την ελληνική χερσόνησο’, ο Mauro Folci –με το βίντεο της περφόρμανς του με τους γνωστούς Ιταλούς φιλοσόφους Τόνι Νέγκρι και Παόλο Βίρνο—οι La Ravala, J. P . Macias, το δίκτυο καλλιτεχνικού ακτιβισμού Metropoliz κ.α.). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν με έργα τους η Δέσποινα Μεϊμάρογλου, ο Κωστής Τριανταφύλλου, η Άννα Μιχαηλίδου και το δίκτυο A.R.T.H.E.S.I.S. Σε πρώτη προβολή θα παρουσιασθεί η ταινία «…Κανένα Μέλλον δεν είναι Οριστικό» του Άκη Σταματιάδη, βασισμένο στο βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Φακός στο Στόμα».

Στην Αθήνα για να παρίστανται στην έκθεση θα βρίσκονται οι Mauro Folci, ο ανθρωπολόγος Andrea Aurelli κι η περφόρμερ Laura Cazzaniga.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις