Η Διεθνής Αμνηστία τίμησε με το κορυφαίο φετινό βραβείο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον κινέζο διαφωνούντα καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι, σφοδρό επικριτή του Πεκίνου στον οποίο απαγορεύθηκε το 2011 η έξοδος από την Κίνα αφού παρέμεινε υπό κράτηση επί 81 ημέρες, και στην αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ Τζόαν Μπαέζ.

Το βραβείο Πρεσβευτής της Συνείδησης απονέμεται “σ’ αυτούς που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της ζωής και του έργου τους”, ανέφερε χθες, Τρίτη, σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Στους προηγούμενους νικητές του βραβείου περιλαμβάνονται η έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι.

“Μέσω του έργου του, ο Άι Ουεϊουέι μας υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα κάθε ατόμου να εκφράζει τον εαυτό του πρέπει να προστατεύεται, όχι μόνο χάριν της κοινωνίας, αλλά επίσης για την τέχνη και την ανθρωπότητα”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Σέτι έπλεξε το εγκώμιο της Τζόαν Μπαέζ για την “ακλόνητη στράτευσή της στην ειρηνική διαμαρτυρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους”.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στο Βερολίνο, αναφέρεται στη δήλωση.

Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 57χρονος Άι δεν θα μπορέσει να το παραλάβει, καθώς παραμένει υπό στενή παρακολούθηση και δεν μπορεί να φύγει από την Κίνα.

Ο Άι δήλωσε πως είναι δύσκολο να προβλέψει τον αντίκτυπο που θα έχει η βράβευσή του στην Κίνα, η οποία “επιδεικνύει περιφρόνηση γι’ αυτού του είδους τα βραβεία”.

Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ο Άι κάλεσε τις άλλες χώρες να συνεχίσουν να επικρίνουν την κοινωνική και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις