Μια έντονα ερωτική ταινία είναι, σύμφωνα τον σκηνοθέτη της Μανούσο Μανουσάκη, το “Ουζερί Τσιτσάνης”, που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα γυρίσματα που γίνονται σε διάφορα σημεία της πόλης (στη Στοά Αγίου Μηνά, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, αύριο στο Λιμάνι), ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι βασικοί άξονες είναι ο έρωτας του Τσιτσάνη, για τη δημιουργία και ο απαγορευμένος έρωτας του κουνιάδου του, Γιώργου Σαμαρά, για την Εβραία Εστρέα, μέσα από τον οποίο ο σκηνοθέτης μιλάει για τη μισαλλοδοξία, τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων, τον φασισμό και τον ναζισμό.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκαμπαρδώνης, ο Τσιτσάνης βρισκόταν στην πόλη από το 1938 και σε αυτήν έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Άνοιξε το Ουζερί, στην οδό Παύλου Μελά 22, για να επιβιώσει.

Στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής κατοχής, ο Τσιτσάνης βιώνει τον πατριωτισμό, την αντίσταση, τον έρωτα, τη φιλία και η πόλη τις απαρχές του εμφυλίου και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου και ο κ. Μανουσάκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το πότε θα βγει στις αίθουσες. Τόνισε, ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια παλεύει να μεταφέρει το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, αρχικά στη μικρή οθόνη, καθώς τρεις φορές εγκρίθηκε το σενάριο για την ΕΡΤ, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Ο Μανούσος Μανουσάκης τόνισε ότι η πόλη “αγκάλιασε” τα γυρίσματα της ταινίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους 600 εθελοντές κομπάρσους, που υπέμειναν καρτερικά τα πολύωρα γυρίσματα. Ο κ. Σκαμπαρδώνης τόνισε ότι το κινηματογραφικό έργο δεν επιστρέφει στο βιβλίο, αλλά κρίνεται καθ’ εαυτό.

Τον Βασίλη Τσιτσάνη θα υποδυθεί ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, πρωταγωνιστής στη “Μικρά Αγγλία”, του Παντελή Βούλγαρη. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Γιάννης Στάνκογλου, Αλμπέρτο Εσκενάζι, Λάκης Κομνηνός και Χριστίνα Χειλά.

Βίντεο από τα γυρίσματα από το Thestival

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις