«Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας σχετικά με την στήλη «Δωριά Ποσειδωνίου». Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη μας τις πληροφορίες που μας έδωσαν. Με βάση, όμως, τις δικές μας έρευνες και σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε αποσύρει το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Αυτή είναι η απάντηση του οίκου Κρίστις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σχετικά με τη δημοπράτηση της επιτύμβιας ενεπίγραφης στήλης «Δωριά Ποσειδωνίου» η οποία (δημοπράτηση) πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο.

Το εν λόγω αντικείμενο έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας και ο οίκος υποστηρίζει ότι ανήκει σε ιδιωτική γαλλική συλλογή που το απέκτησε πριν από το 1994.

Οι ελληνικές αρχές, όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως αυτό έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς, όπως τονίζουν, η εξαγωγή του είναι παράνομη.

Η στήλη που χρονολογείται περί το 325 π.χ. έχει τιμή εκκίνησης 40.000 ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με εκτιμήσεις αναλυτών αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι από την σημερινή δημοπρασία αρχαιοτήτων έχουν ήδη αποσυρθεί τέσσερα άλλα αντικείμενα, μετά από έρευνα του δρος Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μια ετρουσκική κεφαλή όλα ιταλικής προέλευσης. Η αξία αυτών των αντικειμένων ξεπερνάει τις 100.000 στερλίνες.

Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης είναι ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Ειδικεύεται στα παράνομα διεθνή δίκτυα αρχαιοτήτων και είναι μέλος του κέντρου μελέτης εγκλήματος και δικαιοσύνης στο τμήμα διεθνούς διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς (Trafficking in Culture).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «δεν αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημοπρατήσει αρχαιότητες με αμφίβολη ή ανύπαρκτη νόμιμη προέλευση».

Παράλληλα, όπως τονίζει δρ Τσιρογιάννης, «θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει όλη την αλήθεια σχετικά με αυτές τις υποθέσεις που δυστυχώς εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά στο διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων. Η ενημέρωση αυτή αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων αρχών κάθε κράτους, που με τις παραλήψεις τους μπορεί ακόμη και να συμβάλουν στην διαιώνιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης».

Σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δρ Τσιρογιάννης διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες έρευνές του δεν σχετίζονται με την στήλη «Δωριάς Ποσειδωνίου» και ότι αυτό ήταν θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το υπουργείο πολιτισμού ζητώντας την απόσυρση της επιτύμβια στήλης του 4ου αι. π.Χ. από την δημοπρασία του οίκου Christie’s, στο Λονδίνο, αναφέρει τα εξής:

«Το υπουργείο Πολιτισμού, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ -η οποία δημοπρατείται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο- και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης του Οίκου στην τελευταία σχετική της επιστολή.

Σημειώνεται ότι η απόσυρση πολιτιστικού αγαθού από δημοπρασία μπορεί να γίνει μόνον εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν παράνομη ενέργεια.

Με μόνιμο και διαρκή στόχο τον επαναπατρισμό δημοπρατούμενων ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει πάντα, όπως και στην περίπτωση της επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, τέτοιου είδους θέματα με τη δέουσα προσοχή ώστε να αποφεύγονται και οι αιτήσεις αποζημιώσεως κατά του Ελληνικού Δημοσίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις